1 min. čitanja

Najnovije istraživanje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje s visokim sadržajem fenola može zaustaviti napredovanje leukemije

Najnovije istraživanje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje s visokim sadržajem fenola može zaustaviti napredovanje leukemije
Foto: Pexels/Ilustracija

Novo znanstveno otkriće pokazuje da konzumiranje ekstra djevičanskog maslinova ulja s visokim sadržajem fenola može pomoći u odgađanju napredovanja leukemije, jedne od najčešćih vrsta raka na svijetu.

Radi se o nedavnom istraživanju koje je proveo tim znanstvenika u Grčkoj. Studija i istraživanje su, doduše, obavljeni na malom broju od samo 20 pacijenata, ali i na tom malom broju nakon tri mjeseca intervencije uočena je statistički značajna razlika, piše Olive Oil Times.

Istraživanje su obavili istraživači iz Svjetskog centra za zdravlje maslina u Ateni. Otkrili su da je konzumacija maslinovog ulja s visokim koncentracijama oleokantala i oleaceina poboljšala prognozu uzorka pacijenata s ranim stadijem kronične limfocitne leukemije, a takvi pacijenti čine oko 25 posto globalnih slučajeva leukemije.

Leukemija je vrsta raka krvi koja počinje u koštanoj srži i uzrokuje da tijelo proizvodi previše bijelih krvnih stanica koje ne funkcioniraju ispravno.

U zdrave osobe bijele krvne stanice pomažu tijelu u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Međutim, u bolesnika s leukemijom, disfunkcionalne bijele krvne stanice se nakupljaju, razrjeđujući učinkovitost funkcionalnih i ometajući proizvodnju crvenih krvnih stanica, prenosi portal Maslina.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.