3 min. čitanja

Najnapredniji i najskuplji američki nosač zrakoplova krenuo prema Sredozemlju!

Najnapredniji i najskuplji američki nosač zrakoplova krenuo prema Sredozemlju!
USS Gerald Ford - Foto: Američka ratna mornarica

Najnoviji i najnapredniji nosač zrakoplova američke mornarice krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji. Ovaj skupi, 13 milijardi dolara vrijedan brod, čiju su gradnju i testiranje obilježili brojni neuspjesi, krenuo je prema Europi.

USS Gerald Ford prvi je novi nosač zrakoplova konstruiran u više od 40 godina, a osmišljen je za djelovanje sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi, javlja CNN.

Izgradnja nosača službeno je započela u studenom 2009., a naručio ju je 2017. bivši američki predsjednik Donald Trump, navodi se u priopćenju Američke mornarice.

Brod je prvi nosač zrakoplova klase Ford. Mornarica je započela izgradnju sljedeća dva nosača klase Ford, USS Kennedy i USS Enterprise.

Nosač zrakoplova ima novu, naprednu tehnologiju koja uključuje "gotovo tri puta veću količinu električne energije", u usporedbi s nosačima klase Nimitz i koristi elektromagnetski sustav lansiranja zrakoplova, ili EMALS.

Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje zrakoplova s ​​plovila umjesto ranijeg sustava parnog katapulta. Taj sustav omogućuje manje opterećenje zrakoplova i omogućit će smanjenje vremena između polijetanja, rekao je dužnosnik mornarice.

Foto: Američka ratna mornarica

Nosač također ima radar s dvostrukim pojasom, koji je napredniji radarski sustav. To je jedini nosač koji će imati ovakav radar, rekao je dužnosnik.

USS Gerald Ford i udarna skupina djelovat će sa saveznicima i partnerima u područjima odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i u Sredozemnom moru, rekao je dužnosnik američke mornarice. Raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomjesečnog raspoređivanja.

- Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo zračno krilo (Carrier Air Wing - CVW - 8) donose budućnosti mornaričkog zrakoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima - rekao je zapovjednik 12 eskadrile, Gregory Huffman.

"Ovo će raspoređivanje uključivati ​​"otprilike 9 tisuća pripadnika iz devet zemalja, 20 brodova i 60 zrakoplova" stoji u priopćenju američke mornarice. Zemlje koje sudjeluju u vježbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku, dodaje se u priopćenju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najnoviji američki nosač zrakoplova prošao je morska ispitivanja nakon modernizacije | | Morski HR
Prvi američki nosač zrakoplova nove generacije, Gerald R. Ford, uspješno je završio morska ispitivanja uz obalu Virginije u pripremi za svoje prvo operativno raspoređivanje, javlja Naval Today . Prema
ISCURIO PORAZNI IZVJEŠTAJ Najskuplji brod američke mornarice ne može ni sebe obraniti | | Morski HR
Najnoviji i najskuplji ratni brod američke mornarice, Gerald R. Ford vrijedan 13 milijardi dolara, još nije pokazao da se može učinkovito obraniti od protubrodskih projektila i drugih prijetnji, prema
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.