2 min. čitanja

NAJEZDA MEDUZA NA SJEVERU JADRANA Ribari očajni: “Strašno! Bilo ih je više od 2 tone”

NAJEZDA MEDUZA NA SJEVERU JADRANA Ribari očajni: “Strašno! Bilo ih je više od 2 tone”
Foto: Marko Putinja / Facebook

SAVUDRIJA/POREČ – Najezda meduza u sjevernom Jadranu uzrokuje ozbiljne probleme tamošnjim ribarima. Umjesto uobičajenog ribljeg ulova koćarice izvlače mreže s po nekoliko tona meduza pod čijom težinom pucaju sajle i konopci. No osim materijalnih šteta meduza vrste morska pluća ne predstavlja opasnost za ljude a stručnjaci vjeruju da najezda neće trajati više od nekoliko tjedana, javlja RTL.

Iako bezopasne za ljude morska pluća u ovakvim koncentracijama zagorčavaju život ribarima. Izlazak na more ovih im dana donosi samo trošak goriva, vremena i rada.

– Zadnji put kad smo bili vani sam vukao tek samo sat vremena i kad sam je digao je bilo strašno. To je bilo preko dvije tone, tri tone – ispričao je savudrijski ribar Rino Ossich.

Osim nekoliko tisuća kuna izgubljenog dnevnog ulova pod težinom meduza stradavaju konopci i sajle na koloturima. Ovaj poseban konop koji u sebi ima četiri metalne sajle nije podnio težinu posljednjeg ulova.

– Onda smo prestali i sad čekamo da malo nestane tih meduza – rekao je Rino.

Morska pluća su autohtone jadranske meduze, relativno velikog promjera i prepoznatljive po tirkiznom obodu klobuka. Savudrijski ribar Danilo Latin viđa ih već godinama.

– Kad su se pojavljivale, pojavljivale su se u ljetnom periodu a u ovom zimskom periodu u mojoj 30 godišnjoj aktivnosti na moru nisam susreta – rekao je Latin.

Foto: Screenshot / Igor Goić / Sandra Župan

“Ribari se moraju strpiti”

Najveće probleme imaju koćarice koje vuku mreže po morskom dnu ali morska pluća onemogućavaju i izlov mrežama u blizini obale.

– Jer masa meduza se nasloni i umjesto da mreža stoji vertikalno ona legne na dno, uhvati se za kamen i kida se – rekao je Latin.

Ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi koji su razlozi masovne pojave meduza u zimskim mjesecima ali pretpostavljaju da ovaj fenomen neće dugo trajati.

– Je li on povezan s rijekom Po, možda s velikom količinom nutrijenata ili s povišenim temperaturama ili nižim u nekom dijelu ove zime to je teško reći. Ali ribari ja mislim da se moraju strpiti malo jer bi trebala ova najezda splasnuti u roku pod dva do tri tjedna a već traje desetak dana – izjavila je dr. Barbara Sladonja, iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Fenomen pogađa i ribare iz susjedne Slovenije i Italije a u hrvatskom dijelu Jadrana prisutan je od krajnjeg sjevera do visine Novigrada i Poreča.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.