2 min. čitanja

Najavljena 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi u Vukovaru

Najavljena 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi u Vukovaru
Foto: Boris Kačan

VUKOVAR - Međunarodna konferencija o akvakulturi održat će se od 29. do 31. ožujka 2023. u kongresnom centru hotela Lav u Vukovaru. Na ovom tradicionalnom, 14. po redu susretu gospodarstvenika iz sektora akvakulture, znanstvenika, predstavnika državne uprave te ostalih sudionika iz Hrvatske, susjednih i drugih europskih država, u međusobnom dijalogu potaknut će se još kvalitetnija suradnja kao i sinergija u rješavanju izazova i stvaranja boljih uvjeta za razvoj akvakulture u Hrvatskoj.

Konferenciju organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Hrvatskim veterinarskim institutom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilištem Lavoslav Ružička u Vukovaru i Sveučilištem u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije.

- Akvakultura se danas globalno sve više vidi kao jedno od rješenja kada govorimo o proizvodnji hrane, bilo s gledišta osiguravanja dovoljnih količina hrane visoke nutritivne vrijednosti i gledišta održivog razvoja. To je posebice vidljivo kada govorimo o hrvatskoj akvakulturi jer se proizvodnja odvija uz najviše standarde zaštite okoliša, higijene hrane i odgovorno se upravlja resursima. Proizvodnja ima značajan učinak za razvoj i zapošljavanje u ruralnim i priobalnim područjima.

HGK nastavlja dugu tradiciju podupiranja hrvatske akvakulture i kroz našu sada već 14. Konferenciju koja se održava u sklopu projekta Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi, kao i kroz rad Udruženja ribarstva HGK koje okuplja poslovne subjekte iz morske i slatkovodne akvakulture - kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

U fokusu ovogodišnje konferencije bit će pregled trenutnog stanja i utvrđivanje bitnih strateških, tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj akvakulture. Raspravljat će se o izazovima s kojima se ovaj značajni gospodarski sektor suočava kao i perspektivama razvoja.

Izazovi koje nose prekidi globalnih opskrbnih lanaca uzrokovanih pandemijom, ratom u Ukrajini, vrtoglavim rastom cijena energije i klimatskim promjenama traže izmjene postojećih strategija i prilagodbu novonastalim okolnostima.

Sigurna opskrba hranom i energetska tranzicija postaju prioritet, a učinkovitije korištenje postojećih i budućih sredstava iz raspoloživih alokacija europskih strukturnih i investicijskih fondova nikada nije bilo važnije.

U studenom 2022. Europska komisija Hrvatskoj je za razdoblje 2021.-2027. odobrila Program za ribarstvo i akvakulturu vrijedan 348 milijuna eura, od čega je doprinos EU-a 243,6 milijuna eura i 104,4 milijuna eura iz nacionalnih sredstava RH.

O temama iznimno važnim za akvakulturu raspravljat će relevantni domaći i međunarodni stručnjaci iz 10 zemalja. Među njima su Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Ivan Leko, predsjednik Grupacije marikulture Udruženja ribarstva HGK, Ksenija Vukman, predsjednica Grupacije slatkovodnog uzgoja Udruženja ribarstva HGK, Michal Kratochvil, direktor Udruženja ribarstva Češke Republike, Béla Halasi-Kovács, direktor Istraživačkog instituta za ribarstvo i akvakulturu HAKI iz Sarvaša u Mađarskoj i potpredsjednik FEAP-a, Eugen Catalin Platon, predsjednik Rumunjske nacionalne asocijacije uzgajivača ribe  Romfish i Marco Frederiksen, direktor Eurofish-a (International Organisation for the Development of Fisheries and Aquaculture in Europe).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.