2 min. čitanja

NAGLA PROMJENA VREMENA Oglasila se Civilna zaštita: "Crveni meteoalarm zbog jakog vjetra, budite spremni - vrijeme je opasno!"

NAGLA PROMJENA VREMENA Oglasila se Civilna zaštita: "Crveni meteoalarm zbog jakog vjetra, budite spremni - vrijeme je opasno!"
Foto: pixabay / robertobarresi / DHMZ / Ilustracija

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 14. i 15. ožujka crveno i narančasto upozorenje na jako i olujno jugo, koje će se već sutra iznenada transformirati u buru koja će imati olujnu snagu!

Hrvatski autoklub izvještava da su trenutno u prekidu:

  • trajetne linije: Sobra-Prapratno, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Lopar-Valbiska i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar/Gaženica-Bršanj (Iž)-Rava-Mala Rava;
  • katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Split-Bol-Jelsa, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-M.Rava-Rava, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Bozava-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar-Zaglav-Zadar;
  • brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Komiža-Biševo.

Brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik plovi bez pristajanja u Prvić Luku.

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Upozoravaju na jaki vjetar koji nas očekuje u narednim danima. Podsjećaju da vremenska izvješća treba pratiti na stranicama DHMZ-a, a stanje na cestama i stanje u trajektnom prometu na stranicama HAK-a.

Narančasto upozorenje izdano je za danas, 14. ožujka za gospičku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Za sutra, 15. ožujka izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije, dok je narančasto upozorenje izdano za riječku i splitsku regiju te Kvarner i Kvarnerić.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.