4 min. čitanja

Nacionalni park Mljet slavi 60. rođendan

Nacionalni park Mljet slavi 60. rođendan
Foto: Boris Kačan / NP Mljet

MLJET – Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ osnovana je dana 11. studenog 1960. godine te je najstariji morski park u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90% kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Sredinom 19. stoljeća tadašnja vlast je namjeravala proglasiti zaštićenim područjem ovaj dio Mljeta baš zbog očuvanosti šuma. Osim bogate prirodne baštine, područje NP Mljet ima izuzetno bogatu kulturno tradicijsku baštinu, a najpoznatiji spomenici su benediktinski samostan na otoku Sv. Marije u Velikom jezeru te ostaci rimske palače koja je ujedno i treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj. Brojna su i podvodna arheološka nalazišta.

Foto: NP Mljet

Kroz svoje postojanje i djelovanje JU „Nacionalni park Mljet“  je postala prepoznatljivi simbol očuvanja prirodne i kulturne baštine te su sve aktivnosti Ustanove usmjerene tome.

Te aktivnosti su rezultirale i značajnim otkrićima pa se tako neprekidnim znanstvenim istraživanjima došlo do saznanja o postojanju većeg broja endemskih, autohtonih vrsta na području Parka.

Foto: NP Mljet

JU „Nacionalni park Mljet“ uz svoju temeljnu zadaću ima za cilj i edukaciju kako posjetitelja tako i lokalne zajednice. Najveće zadovoljstvo ipak predstavlja rad s najmlađim otočanima i učenicima, mlađom i budućom generacijom za koje Ustanova čuva prirodna i kulturna blaga.

Dugi niz godina Ustanova organizira brojne radionice za lokalno stanovništvo te ih podupire kroz sponzoriranje različitih kulturno-tradicijskih manifestacija. Potpora lokalnom stanovništvu se vidi i kroz financijske i druge poticaje, posebno u poljoprivredi.

Foto: Boris Kačan

NP Mljet je godinama meta velikog broja posjetitelja, a ono što je zanimljivo je to da mu se veliki broj posjetitelja svake godine vraća. U 2019. godini NP Mljet je posjetilo 148 395 posjetitelja, dok je u 2020. godini bilo 37 844 posjetitelja zbog utjecaja globalne pandemije uzrokovane koronavirusom na turistička kretanja. Zaljubljenici u prirodu, planinari i svi oni koji žele pobjeći od gradske vreve u NP Mljet mogu doći u bilo koje doba godine. NP Mljet ima preko 200 km planinarskih staza koje vode do predivnih lokacija kao što je vidikovac Montokuc na kojem se nalazi protupožarna osmatračnica s pogledom na cijeli NP Mljet, ili do vrha Planjak na kojem se nalazi i budući planinarski dom. Staze NP Mljet su posebno lijepe u proljeće i na jesen.

Nautičari su prepoznali ljepotu mljetskih uvala o čemu svjedoči povećanje broja plovila čak i u 2020. godini. S ciljem zaštite livada posidonije i općenito morskog dna od sidrenja te organiziranju boljeg prihvata nautičara radi se i na projektiranju i gradnji obalnog zida – rive u luci Polače i te se radi na stvaranju preduvjeta za isto i u luci Pomena.

Foto: Boris Kačan

Unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture Parka je kontinuiran proces koji omogućuje održivi razvoj područja. Tako su u skladu s održivosti kroz projekte i vlastitim sredstvima nabavljeni i katamarani na solarni pogon za vožnju Velikim jezerom, električni vlakići, napravljen je Veliki most, gradi se i moderni posjetiteljski centar Gustjerna, uređuju se brojne planinarske i biciklističke staze i šetnice. U tijeku je realizacija projekta Mljet- Odiseja Mediterranea vrijednosti 49.268.324,09 kn financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj Ustanove je pokazati posjetiteljima sve posebnosti ovog zaštićenog područja i ukazati na važnost zaštite istih te ih potaknuti da i sami pronađu načine kako pomoći očuvanju prirode.

Foto: NP Mljet

JU „Nacionalni park Mljet“ ovim putem želi zahvaliti svojim djelatnicima i svim onima koji svojim radom ostvaruju njezine temeljne ciljeve i funkciju. Kroz 60 godina postojanja svoj doprinos unaprjeđenju NP Mljet je dalo 423 djelatnika, učenika i studenta. Bitno je spomenuti i brojne volontere koji sudjeluju u volonterskim programima parka te uz djelatnike Parka vrijedno rade na razvoju i očuvanju NP Mljet.

Sve navedeno se odvija pod budnim okom i uz pomoć Ministarstva gospodarstva održivog razvoja i mnogih drugih partnera kao što su Općina Mljet i njena poduzeća, Dubrovačko – neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Dubrovačka Biskupija, Sveučilište u Dubrovniku s posebnim naglaskom na Institut za more i priobalje, Sveučilište u Zagrebu, a naročito Prirodoslovno-matematički, Šumarski i Agronomski fakultet, Hrvatske vode, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski restauratorski zavod, HGSS, brojne udruge i mnogi drugi.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.