2 min. čitanja

Nacionalni park Brijuni slavi 40. rođendan

Nacionalni park Brijuni slavi 40. rođendan
Foto: NP Brijuni

Jedan od najposjećenijih Nacionalnih parkova u Hrvatskoj ove godine posebnu pozornost želi posvetiti zaštiti prirodnih i kulturnih znamenitosti, stoga planiraju brojne edukacija, kongrese i predavanja.

Na južnom dijelu zapadne obale istarskog poluotoka smjestilo se 14 otoka, a svaki od njih je kulturno, povijesno i prirodno područje pod posebnom zaštitom.

Prilikom uobičajenih obilazaka otočja sve o zaštiti posjetiteljima prenosi stručno osoblje, a radi zaštite biljaka i životinja postoje posebna pravila ponašanja, prenosi HRT.

Osamdeset posto površine parka je morski dio i vrlo velika većina od toga je zona u kojoj se ne smije ribariti. Za određena područja na kopnu ipak je potrebno malo pomoći prirodi, tako su ove godine započeli s revitalizacijom jednog močvarnog staništa.

Prirodnu vrijednost parka čuvaju i reguliranjem broja posjetitelja.

- Ono što nas spašava je da smo mi otok, ako se želi ići na veliku Brijun mora se ići brodom, s tim reguliramo broj psojetitelja i tako možemo izbjeći taj masovni turizam - ističe glasnogovornica NP- a Brijuni Reanna Brajković Relić.

U ovoj godini 40. će obljetnicu posebno proslaviti - edukacijama, kongresima i predavanjima naglašavat će važnost zaštite kulturne i prirodne baštine.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jelenu aksisu na Brijunima prijeti istrebljenje - EU ga prije nekoliko mjeseci stavila na popis invazivnih vrsta koje treba potamaniti
Na Brijunima trenutno živi 300-tinjak jelena aksisa kojima prijeti istrebljenje! Doznala je to ekipa Istre24 i to slučajno, nakon što su propitkivali komercijalni lov u nacionalnom parku Brijuni, a koji je pak nakon njihovog pisanja, ukinut. No čini se da za jelene aksise nema spasa, ni nakon što j…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.