2 min. čitanja

Načelnik Jelse: "Zaštićena područja novim se zakonom otimaju općinama i gradovima!"

Načelnik Jelse: "Zaštićena područja novim se zakonom otimaju općinama i gradovima!"
Foto: Facebook

JELSA - Načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja osvrnuo se na dio novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji se tiče zaštićenih područja, za koje kaže da se "otimaju općinama i gradovima u zadnji čas".

- Prije svega izvještavam vas da je cijeli niz otočnih i priobalnih Načelnika i Gradonačenika u kontaktu vezano za "novoosvanuli prijedlog zakona o pomorskom dobru" i da poduzimamo sve radnje koje smo u mogućnosti da se zaštitimo od ovakve otimačine.

Radi se stavcima zakona koji su inkorporirani u Zakon u ZADNJI ČAS, te Općinama i Gradovima "OTIMAJU" ingerenciju, odnosno prihode od djelatnosti svima koji na svojim područjima imaju tzv. "zaštićeno područje".

Primjerice, na Hvaru je to otok Ščedro, i otok Zečevo, pa Pakleni Otoci, a na otoku Braču radi se o atraktivnoj plaži "Zlatnome ratu" itd...ima toga još na drugim područjima...

Prijedlogom Zakona svi prihodi iz zaštićenih područja ne bi išli Općinama i Gradovima već Županijskim ustanovama koje "upravljaju" navedenim područjem, niti bi Gradovi i Općine imali utjecaja na zaštitu i upravljanje pomorskim dobrom kao i do sada.

Vjerujem da će se do petka kad je izglasavanje Zakona, pod pritiskom naroda i nas čelnika Gradova i Općina usvojiti amandmani koji takve odredbe izbacuju iz teksta Zakona, međutim kako je jako malo vremena ostalo, postoji opravdana bojazan da se Zakon neće "nomotehnički" urediti kako spada, jer se na previše mjesta u Zakonu provlače članci koje ovo reguliraju.

Nevjerojatno je da je predlagač Zakona na ovakav način u ZADNJI ČAS  pokušao provući ovakvu podvalu i oštetiti Općine i Gradove i pitanje je da li u prijedlogu Zakona ima još ovakvih ili sličnih prijedloga čime su sami donijeli u pitanje vjerodostojnost i transparentnost čitavog Zakona - kaže SDP-ov načelnik Jelse, Nikša Peronja.

Iz Ministarstva mora neslužbeno doznajemo da će se ovaj nespretni dio zakona izmijeniti amandmanom prije sutrašnjeg glasanja, no detaljnije informacije do zaključenja ovog teksta još nismo dobili, pa ćemo ih objaviti, odmah po primitku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.