5 min. čitanja

Načelnica Omišlja za Morski HR: "Šetnica kod Njivica bila je derutna i po život opasna!"

Načelnica Omišlja za Morski HR: "Šetnica kod Njivica bila je derutna i po život opasna!"
Foto: Morski HR / Facebook

OMIŠALJ/NJIVICE - Načelnica Općine Omišalj, Mirela Ahmetović javila nam se u redakciju, kako bi opširnije objasnila građanima radove na morskoj šetnici. Nakon našeg članka u kojem čitatelji upozoravaju kako bageri čupaju stoljetna stabla i šire šetnicu, te strahova da se sve to možda radi za buduće ugostiteljske objekte u zelenom pojasu, načelnica spušta loptu i kaže "nikakvi objekti tamo nisu predviđeni".

Izjavu načelnice Omišlja prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da je portal Morski.hr uvijek korektno izvještavao s područja Općine Omišalj, ovim putem dostavljam točne informacije o realizaciji ovog, za stanovnike Njivica i cijele općine Omišalj važnog i više od desetljeća željenog projekta. 

Iako  je realizacija predmetnog projekta planirana prije više od 10 godina, zbog potrebe   zadovoljenja svih zakonskih preduvjeta za ishođenje potrebne dokumentacije, ali i niza drugih projekata koji su se provodili na našem području njegova je realizacija konačno započela u studenom 2023. godine. Svo to vrijeme stanovnici općine Omišalj,  Općinski vijećnici i vijećnici Mjesnog odbora Njivice iskazivali su razumijevanje zbog kašnjenja početka realizacije projekta, uvažavajući okolnosti spore administracije nadležne za izdavanje akata o gradnji ali i ograničenost financijskih i kadrovskih resursa Općine. Budući je predmetni obuhvat šetnice bio derutan, s oštećenom i deniveliranom pješačkom površinom, podlokanog trupa, mjestimično vrlo uzak, bez ograde prema visinskim razlikama u odnosu na more i bez rasvjete, Općina je tijekom svih ovih godina zaprimila niz primjedbi i apela za privođenje predmetne šetnice u stanje potrebno za sigurno i neometano korištenje od strane pješaka, invalida s ograničenom pokretljivosti i biciklista. Nažalost, zbog neadekvatne sigurnosti, prošle godine u studenom, jedan stalni mještanin Njivica pao je i teško se ozlijedio, te završio na bolničkom liječenju s ozljedama glave. 

Budući da se šetnica intenzivno koristi tijekom cijele godine od strane stanovnika Njivica i Omišlja, otočana općenito i njihovih prijatelja i obitelji, važno je da radovi budu završeni u što skorijem roku, kako bi sav okoliš sa strane kopna i mora, a koji je u neposrednom kontaktu s obuhvatom projekta bio vraćen u prvobitno stanje, očišćen od građevnog materijala i hortikulturno uređen prije dolaska većeg broja korisnika kada su i gužve na šetnici intenzivnije. Jednako tako, s obzirom da je šetnica poznata trasa djeci iz njivičke podružnice dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“, koja u sklopu svoje godišnje Eko-šetnje tuda pješače do mjesta, važno je da do toplih dana projekt bude završen, šetnica sigurna, a primjedbe naših najmlađih minimalne. 

Osim ovog projekta, u Njivicama na lokaciji Kijac u tijeku je i uređenje staze za pješake i bicikliste budući takva mogućnost ne postoji uz državnu cestu D102. Ovim će se mjesta Njivice i Malinska povezati, a pješacima, rekreativcima i biciklistima omogućiti  sigurno kretanje, bez opasnosti od motornih vozila, duž cijelog mjesta.  

Općina Omišalj jedna je od rijetkih općina u Hrvatskoj u kojem se očuvao vrijedan prirodni okoliš, zahvaljujući odgovornom odnosu prema prirodi, flori i fauni. U ožujku 2021. godine upravo na području neposredno uz obuhvat rekonstrukcije šetnice  posadili smo 5 stabala viših od tri metra, kao i šezdeset komada sadnica različitog mediteranskog bilja, a u okviru samog projekta rekonstrukcije šetnice posadit ćemo dodatna stabla zamjenjujući ona koja su dotrajala, bolesna i opasna po sigurnost prolaznika. Općinsko komunalno poduzeće „Pesja“ u proteklom je razdoblju kroz projekt „Zasadi drvo, ne budi panj“ zasadila preko 100 novih stabala na području cijele Općine, a svaki zahvat u prostoru obavezno uključuje i hortikulturno uređenje i  ozelenjavanje javnih površina. Ovakav pristup realizaciji svih javnih projekata držimo standardom i razlogom što smo unatoč brojnim pritiscima partikularnih interesa uspjeli zadržati Omišalj i Njivice zelenim.

"Nikakvi objekti, pa ni ugostiteljski nisu predviđeni na čitavom tom području!"

Završetkom projekta šetnica će biti najveće širine do 3 metra,  trup šetnice ojačan i siguran za korištenje uz ogradu na visinskim razlikama te javnu rasvjetu. Nikakvi objekti, pa ni ugostiteljski, nisu predviđeni na čitavom tom području.

Posebno sam ponosna na činjenicu da će uz sve projekte koji su realizirani u posljednjih deset godina na području općine Omišalj konačno i ovaj projekt ugledati svjetlo dana, na zadovoljstvo čitave javnosti koja našu predivnu šetnicu svakodnevno koristi tijekom cijele godine i time naše Njivice čine zaista živim. 

U prilog mojim navodima prilažem zapisnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Lučke ispostave Omišalj, nadležne za zahvate na pomorskom dobru  o izvršenom očevidu – zatečenom stanju koji smo, iako nismo bili obvezni, zatražili prije provedbe projekta. Iz Zapisnika je vidljivo u kakvom stanju je bila šetnica i koliko je bilo nužno prionuti njezinoj rekonstrukciji i obnovi.

Ovaj projekt jedan je od većih infrastrukturnih projekata u Njivicama koji je pokrenut na inicijativu i uz odobrenje stanovnika Njivica. Projekt je transparentan po svim parametrima, pa pozivam svu zainteresiranu javnost da se informira o projektu u Općini Omišalj gdje ćemo na sve upite vrlo rado i dokumentacijom utemeljeno odgovoriti. 

Kao načelnica Općine još jednom izražavam zadovoljstvo i ponos zbog realizacije ovog projekta uz zahvalu stanovnicima Njivica za razumijevanje i strpljenje koje su pokazali svih ovih godina čekajući njegov početak", stoji u pojašnjenju koje je na adresu Morskog HR poslala načelnica općine Omišalj, mr. sc. Mirela Ahmetović.

0:00
/1:05

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BAGERI U NJIVICAMA ”Čupaju nam zeleni obalni pojas, šire put vozilima za buduće ugostiteljske objekte”
Što se to događa u Njivicama? Bageri su u moru, pilaju se stoljetna stabla i proširuje šetnica, kojom su do sad normalno mogli pješaci i biciklisti, a sada će valjda i vozila. Građani se pitaju, je li potrebna toliko agresivna intervencija u zelenom prostoru uz samo more? -
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.