1 min. čitanja

Na Zlarinu postavljena meteo postaja

Na Zlarinu postavljena meteo postaja
Foto:Šibenik Meteo

Nova će meteorološka postaja olakšati praćenje klimatskih promjena i omogućiti ublažavanje njihovih posljedica na otocima.

Postavljanje je u 80% udjelu financirano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koliko saznajemo nova je meteorološka stanica vrhunske kvalitete i napravljena prema najnovijoj tehnologiji.

Meteo postaja koja je osim standardnim senzorima za praćenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina opremljena i sondom za mjerenje temperature mora omogućiti će sustavno praćenje vremenskih prilika na ovom otoku u šibenskom arhipelagu, piše Šibenik Meteo.

Ovim projektom na svim otocima šibenskog arhipelaga planirano je postavljanje sustava automatskih meteoroloških postaja što će omogućiti praćenje vremenskih prilika u realnom vremenu kao i temperature mora čime će se otočnoj populacija koja okrenuta moru i ovisi o njegovim čudima osigurati kvalitetna i točna informacija. Sustavnim prikupljanjem podataka i njihovom obradom dobiti će se pokazatelji klimatskih promjena, a brojanjem sunčanih sati i informacija o iskoristivosti solarnih ploča za proizvodnju električne energije kao i kolektora za proizvodnju tople vode

Osim meteorološke opreme na otoku Zlarinu i Krapnju predviđeno je i postavljanje info LED display-a na kojima će se prikazivati izmjereni podaci uz informiranje javnosti o rastućoj prijetnji klimatskih promjena za održivi razvoj Hrvatske.

No, to nije sve! Cilj je osvijestiti širu javnost o potrebi prilagodbe klimatskim promjenama pa će se tako na portalu Šibenik Meteo prezentirati dobiveni rezultati mjerenja, a održavati će se i radionice otvorene svima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.