1 min. čitanja

Na Zlarinu niče poslovno - turistički kompleks iza kojeg stoje Bugari

Na Zlarinu niče poslovno - turistički kompleks iza kojeg stoje Bugari
Foto: Depositphotos

Prošle je godine stranim državljanima prodano reko 12 tisuća kuća, vila i zemljišta jer se novcu izgleda teško oduprijeti.

Taj trend nije zaobišao ni Zlarin, inače treći po veličini otok u šibenskom arhipelagu. Ni otok koralja, kako ga još nazivaju, nije se uspio othrvati strancima i njihovim eurima, pa bi tako u unutrašnjosti školja, na samom rubu jedinog mjesta, uskoro trebalo niknuti nekoliko stambeno- poslovnih objekata iza kojih stoji investitorica iz - Bugarske, Valentina Nikolaeva Mineva.

Ulagačica s adresom u Sofiji, bugarskoj metropoli, od dotadašnjih privatnih vlasnika s hrvatskim i srbijanskim adresama, otkupila je na Zlarinu šest parcela ukupne površine od čak 5430 četvornih metara. Na objedinjenim zemljištima, a što se može iščitati iz zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, uz stambene objekte trebali bi biti izgrađeni i otvoreni, vanjski bazeni, pa logika stvari nalaže da će jednom izgrađeni objekti biti namijenjeni za iznajmljivanje ili prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, podaci Porezne uprave za 2022. godinu kažu kako su strancima prodana ukupno 4284 stana u cijeloj Hrvatskoj. Većina kupoprodaja koncentrirana je na priobalne nekretnine, njih čak 90 posto je na Jadranu.

Zanimljiv je i podatak da stranci kupe svaki četvrti apartman na obali i uglavnom se odlučuju za renoviranje, barem kada je riječ o kućama na otocima u šibenskom arhipelagu.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.