2 min. čitanja

Na Visu se okupljaju umjetnici iz cijeloga svijeta!

Na Visu se okupljaju umjetnici iz cijeloga svijeta!
Foto: Screenshot/YouTube

Radi se o međunarodnom projektu Island Connect II, suradničkm projektu udruge Domino i šest partnerskih organizacija koje djeluju u području izvedbenih umjetnosti i povezane su s europskim otocima različitih zemalja. 

Glavni je cilj projekta podržati umjetnike i umjetničke kompanije u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju unutar projekta. Tijekom tri godine (2024.-2026.) u okviru projekta više od 150 umjetnika realizirat će približno 100 umjetničkih rezidencija na otocima diljem Europe.

Cilj projekta jest umjetnicima pružiti potreban prostor za istraživanje i slobodno eksperimentiranje. Istovremeno, umjetnički direktori partnera umjetnicima pružaju povratne informacije i dramaturške savjete što je omogućeno kroz potpuno financirane rezidencije za svaku umjetničku kompaniju.

Prva aktivnost Island Connecta II jest program treninga, radionica i edukacija Springlab koji će se od 2. do 8. travnja održati u Komiži, na otoku Visu, u organizaciji udruge Domino, voditelja partnera. U programu će sudjelovati više od 50 umjetnika, producenata i kustosa iz 10 zemalja diljem svijeta. Umjetnici će upoznati Komižu i viški arhipelag, sudjelovati u radionicama širokog spektra - od umjetničkih usavršavanja do izgradnje viških suhozida.

- U projektu Island Connect naš je glavni cilj spajanje zajednica, od malih otoka poput Visa, do Korzike, Sardinije, danskih i irskih otoka, Tenerifa, pa i dalje, a želja nam je u svakoj maloj zajednici u kojoj se projekt provodi stvoriti prostor za profesionalne umjetničke projekte i propitivanje otočkih identiteta, prednosti i mana rada na otocima, geografskih i političkih udaljenosti koje sa sobom nose - rekao je Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino, nositelja projekta Island Connect II.

Povezivanje otoka

Projekt Island Connect II projekt usmjeren je na razvoj umjetnosti na otocima i povezivanje otoka u jedinstvenu rezidencijalnu mrežu umjetničkih organizacija. Umjetnici su potaknuti da kroz interakcije sudjeluju u lokalnim otočkim zajednicama. Prezentacije radova umjetnika bit će organizirane na završetku svake rezidencije, a prezentacije završnih radova odabranih umjetničkih kompanija moći će se izvoditi na partnerskim festivalima, donosi Dalmacija Danas.

U okviru projekta bila su raspisana tri otvorena poziva: Artistic residency – program u kojem umjetnici putuju na dva otoka s idejom o razvoju novih umjetničkih djela, potom Islander Focus – program otvoren širokom spektru umjetničkih formi, s idejom istraživanja otočkih veza, identiteta otoka i otočana i njihovog odnosa s kontinentalnim svijetom, kao i Pilot Co-creation Residency – jedinstveni rezidencijalni program čija je želja raditi na stvaranju zajedničkih koncepata i novih ideja za buduće projekte u suradnji s voditeljima partnerskih organizacija i drugim umjetnicima. Umjetnice iz Hrvatske koje su odabrane na javnim pozivima su Nikolina Komljenović, Kristina Pongrac i Sonja Leboš.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.