1 min. čitanja

Na Visu posađena prva hrvatska plantaža avokada

VIS – Na otoku Visu posađena je prva u Hrvatskoj plantaža avokada, kruškolikog voća podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, bogatog vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma.

Čini se da avokadu paše mediteranska klima jer dobro napreduje i daje obilan urod. A da priča bude još neobičnija, posadili su ga viški amerikanci, bračni par Repanich,koji unatoč poznim životnim godinama imaju velike poslovne planove. Možda zato jer svaki dan jedu avokado.

John i Patricia Repanich, vitalni osamdesetogodišnjaci, rodnu Ameriku  zamjenili su Johnovom djedovinom. U Kaliforniji su imali nasade oraha, stada ovaca, a kad je došlo vrijeme za mirovinu, od cijelog svijeta za dom su odabrali otok Vis, piše HRT. I korjeni su Johna vukli otoku. Godinama već uživaju u uvali Brgujac.

Jednom farmer, uvijek farmer, kaže John. Mirovina nije za mirovanje, valjalo je zaposlit ruke. Eksperiment je urodio plodom. Prije deset godina posadili su, sebi za gušte, prvo stablo.

Od davnina poznatom tropskom voću očito je godilo obilje sunca i blaga mediteranska klima viškog škoja.

A kad je dalo na stotine plodova probudio se u Repanichima poduzetni američki duh. Sa Sicilije su na Vis donijeli 150 sadnica  i podignuli prvu  u Hrvatskoj plantažu avokada. Bit će ove jeseni i prva berba.

Avokado potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom koja njeguje tijelo izvana i iznutra. Bogato je dobrim mastima, vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma.

Među ostalim čuva rad srca, smanjuje šećer, liječi artritis, pomaže u mršavljenju, stručnjaci ga smatraju top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.

Avokado se može jesti sirov ili se može  termički obradit,na sto načina. Sljubljuje se sa slanim i slatkim jelima. Najpoznatije jelo od avokada je meksički guacamole. Zahvaljujući Repanichima avokado je postao viška atrakcija, pa sve više ljudi dolaze u Brgujac vidjeti plantažu. Uz maslinovo ulje i vino, Vis bi mogao postati i otok postat poznat po tropskim plodovima.

HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.