3 min. čitanja

Na Viru se postavlja nova javna rasvjeta

Na Viru se postavlja nova javna rasvjeta
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Općinsko poduzeće Vir održavanje nastavilo je s izvođenjem projekta podizanja nove javne rasvjete, na kraju kojega će na Viru svijetliti 5.000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta.

Od polovice rujna općinsko poduzeće Vir održavanje u punom je pogonu s radovima na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu izvođenja i postavljanja nove javne rasvjete, ujedno i najvećem projektu kojega ovo poduzeće Općine Vir izvodi od svojega osnutka prije 13 godina. Trenutno je zbog radova zatvorena ulica Prezida VII (postavit će se 17 stupova javne rasvjete), a postavljanje javne rasvjete, odnosno izvođenja iskopa za javnu rasvjetu, izvodi se i u ulici Rosulje I. Ranije je za deset predviđenih stupova javne rasvjete iskopima odrađena ulica Miljkovica XXVI, dok je deset tijela javne rasvjete postavljeno i pušteno u pogon u ulici Rosulje I. Četiri nova rasvjetna tijela u ulici Rosulje III dodatak su ovom velikom projektu.

– Radove smo počeli u rujnu, sukladno ranije usvojenom programu i projektu postavljanja javne rasvjete. Imamo pred sobom tri mjeseca, pa ukoliko nas posluži lijepo vrijeme bit ćemo u punom pogonu s radovima na iskopima i postavljanju javne rasvjete. Stalno imamo dvije ekipe na terenu – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

Praktički to znači kako je najveći dio poduzeća, uz redovne sezonske i godišnje radove na uređenju otoka i održavanju komunalne infrastrukture, usmjeren na podizanje nove javne rasvjete u ulicama i naseljima gdje je nema. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine osvjetljavanjem Marine, a nastavljen je u naseljima Slatina, Centar i Prezida te duž Starog puta. Oko 1,5 milijuna kuna s PDV-om bila je početna investicija u modernizaciju javne rasvjete na otoku s visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla, odnosno izvorom svjetla 19-36 vati koje troši osam puta manje od ranije postavljenih žarulja, a to je bio tek početak izvođenja programa. Prošle je godine dodatno uloženo dva milijuna kuna za ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4,5 milijuna kuna za građenje javne rasvjete, nastavak je te komunalne priče i programa u sklopu kojega će se javnom rasvjetom pokriti sve ulice i naselja na otoku koja još nemaju javnu rasvjetu. Konačnom realizacijom projekta na Viru će u konačnici svijetliti preko 5.000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta.

Foto: Kažimir Škrbić

– Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica u kojima trenutno treba postaviti javnu rasvjetu. Zato imamo izbalansirani projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više različitih ulica na Viru, a vremenom će rasvjetu imati sve ulice – naglašava direktor Radović. U tu svrhu još je prije dvije godine ishodovana građevinska dozvola za 18,5 kilometara projekta postavljanja javne rasvjete u virskim ulicama i naseljima, čija je vrijednost bila oko 12 milijuna kuna, a podneseni su i zahtjevi za dodatne dvije građevinske dozvole. Njihovo dobivanje očekuje se vrlo skoro, kao i predaja zahtjeva za treću građevinsku dozvolu. Četvrta je u fazi idejnog projekta, no do kraja ove godine sva će potrebna dokumentacija biti u ladicama Vir održavanja.

– Realizirali smo gotovo trećinu vrijednosti projekta, što je zaista dobar ritam. Zbog zabrane izvođenja građevinskih radova tijekom ljetnog perioda, tri mjeseca ne možemo koristiti tešku mehanizaciju, dok u ostatku godine ovisimo o vremenskim prilikama. Iz tih razloga možemo biti zadovoljni intenzitetom radova na javnoj rasvjeti – zaključuje Radović.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.