5 min. čitanja

Na Viru održano Državno prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale

Na Viru održano Državno prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale
Foto: Kažimir Škrbić

VIR - Na momčadskom Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu štapom s obale koje se održava do nedjelje na otoku Viru, dobili smo prve momčadske ili klupske prvake Hrvatske u juniorskoj i ženskoj seniorskoj kategoriji.  

Riječanke iz Lubena seniorske prvakinje Hrvatske, a naslov najboljih u državi osvojili juniori lovranskog Zubaca

U trenutku kada su predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (HSSRM) Đuro Marinović i opunomoćenik Saveza Robert Stermečki podijelili zlatne medalje i predali pobjednički pehar Riječankama iz Lubena, na licima prvih seniorskih klupskih prvakinja u sportskom ribolovu s obale, pored širokog osmijeha zbog sportskog uspjeha, pojavio se još izraz duboke zahvalnosti. Riječanke Sandra Puž, Đurđa Rapaić i Ivana Kukec odlaze na stranice sportsko-ribolovne povijesti, a njihova poruka ide prema nebesima.

Foto: Kažimir Škrbić

- Presretne smo, ovaj naslov posvećen je našem dugogodišnjem i voljenom predsjedniku Rajku Katniću koji je preminuo prije nekoliko dana. Znamo da je negdje gore i da je ponosan na nas - emotivno je pobjedu doživjela Kukec. Tijekom jutarnjeg natjecanja koje je obilovalo čestim izmjenama vremenskih prilika i neprilika, odnosno suncem okupanom obalom, potom kišom i snažnim pljuskom te povremenim udarima bure, Riječanke Kukec, Puž i Rapaić imale su maksimalnu koncentraciju i postigle uvjerljivo najbolji momčadski rezultat. Iako nije bilo bitno za plasman, na kraju su s 19 uhvaćenih i puštenih riba imale i najmasovniji ulov.

- Radna smo ekipa koja uvijek daje sve od sebe. Lovile smo doslovno do zadnje minute, a s obzirom na to da smo imale ulov na samom kraju natjecanja, pokazalo se presudnim za uspjeh - istaknule su Kukec i Puž. Pobjeda riječkog ŠRD Luben na prvom Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu štapom s obale zato nije iznenađenje, ali ni razlog da se zaobiđe slavlje. Prve državne klupske prvakinje već vade kristalne čaše i rashlađeni šampanjac.

Foto: Kažimir Škrbić

- Pjevat ćemo do Rijeke, bit će nam baš veselo. Imamo školu ribolova s puno djece, pa ćemo sigurno napraviti pravu feštu - obećale su Riječanke. Drugo mjesto i srebro pripalo je prvoj momčadi zadarskog Zubaca u sastavu Tea Sikirić, Kristina Štrbac i Ardena Bajlo, a treće Pagaru iz Blata na Korčuli u sastavu Ivana Biško, Nela Žaknić i Vanja Prižmić Ivanišević.

U konkurenciji juniora U-16 pobjedu je odnio Zubatac iz Lovrana čije su boje branili Antonio Blažić, Mihael Andrejević i Patrik Uhač. Pored sportske slasti zbog tijesne pobjede nad konkurentima i osvojenih zlatnih medalja, zlatni momci iz Lovrana mogu se pohvaliti najboljim ulovom prvog dana natjecanja. Salpu od 414 grama ulovio je Blažić, ali je pobjeda zajednička. Momci iz lovranskog Zubaca naviknuti su na postolja.

Foto: Kažimir Škrbić

- Drago nam je zbog pobjede. Bilo je teško zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali mi smo naučeni na vanjske uvjete kakvi god bili - kazao je Andrejević. Ivan Tomaš, Filip Malnar i Marko Kelam iz Nebojsije Kaštel Kambelovac osvojili su momčadske srebrne medalje, a bronca je pripala Dinku Klariću, Dominiku Ferjančiću i Ivanu Segariću iz zadarskog Zubaca. Ove tri momčadi stale u svega tri plasmanska boda razlike.

Juniori su na ribolovnoj poziciji kod plaže i Ville Lanterne ukupno uhvatili 8.366 grama ribe (309,9 grama po natjecatelju), a seniorke uz donju obalu uvale Milan ukupno 3.440 grama (163,8 grama po natjecateljici). Sve zajedno to iznosi natjecateljskih 11.806 grama ulovljene i puštene ribe, odnosno 245,9 grama ulova na svakog od 48 sudionika subotnjeg nadmetanja. Natjecanje je održano na dvije ribolovne pozicije na otoku Viru, a ručak, podjela medalja i pehara te večernje otvaranje Državnog prvenstva za seniore u virskoj Konobi kod Spavalice. U nedjeljnoj borbi za naslov momčadskog ili klupskog prvaka Hrvatske nastupit će osam seniorskih momčadi: Meduza Rovinj, Uljanik Pula, Lovrata Krk, Ičići, Zubatac Zadar (momčad 1), Zubatac Zadar (momčad 2), Nebojsija Kaštel Kambelovac i Zenta Split.

Foto: Kažimir Škrbić

Zahvala moru za oradu

- Hvala ti more! - povikala je Korčulanka Nela Žaknić iz ŠRU Pagar Blato kada je uhvatila oradu od 257 grama. Bio je to uvjerljivo najbolji ulov među seniorkama, Nelina orada bila je gotovo dvostruko teža od drugog najboljeg subotnjeg ulova. Nakon što je skinuta s udice, orada je u kabliću s morem hitno prebačena na vagu, a potom još brže vraćena u more. Otplivala je jedva shvaćajući što se upravo dogodilo.  

Mlada zvijezda ulovila morsku zvijezdu

- Nije me baš išlo, a i nije nešto bilo ribe. Zakačio sam jednu morsku zvijezdu i nekoliko sitnijih riba, mogao sam bolje - samokritično kaže jedan od najmlađih i najtalentiranijih natjecatelja, 10-godišnji Filip Vasilievski iz biograjske Podlanice. Filip je međutim ostvario vrlo solidan plasman na 12. mjestu, dok je klupski kolega Stipan Barišić bio 9., a Josip Krpeta 25.
Foto: Kažimir Škrbić

Ribolovni Vivaldi

- Danas smo uživali u četiri godišnja doba - kazao je sudac Boris Bulić, aludirajući na naizmjenična razdoblja sunčanog i toplog vremena, naoblake, proloma oblaka i hladne bure, koja su pratila natjecatelje od jutarnjeg početka do kraja četverosatnog i petosatnog subotnjeg natjecanja. Predsjednik HSSRM-a Đuro Marinović bio je još poetičnije raspoložen, u mislima na poznati ciklus četiriju koncerata za violinu i orkestar.
- Bio je to Vivaldijev koncert - našalio se.
Foto: Kažimir Škrbić

Rezultati seniorke i juniori

SENIORKE: 1. Luben Rijeka (18 plasmanskih bodova), 2. Zubatac Zadar 1 (24), 3. Pagar Blato (28), 4. Zubatac Zadar 2 (34), 5. Tunera Jadranovo 37,5, 6. Zenta Split (39), 7. Pirka Tribunj (50).
JUNIORI: 1. Zubatac Lovran (23 plasmanska boda), 2. Nebojsija Kaštel Kambelovac (24), 3. Zubatac Zadar 1 (25), 4. Zubatac Poreč (36), 5. Podlanica Biograd (46), 6. Tunera Jadranovo (50), 7. Galeb Raša (51), 8. Pirka Tribunj (59,5), 9. Gof Rogoznica (63).

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.