4 min. čitanja

Na svoje brodove za prijevoz automobila Japanci uvode AI sustav za ranu detekciju požara

Na svoje brodove za prijevoz automobila Japanci uvode AI sustav za ranu detekciju požara
Foto: Wikimedia

Opasnosti od požara na moru dobro su poznate, stoga industrija traži nove načine za njihovo rješavanje, posebno onih uzrokovanih iz električnih vozila i litij-ionskih baterija. Japanska kompanija Mitsui O.S.K. Lines najavila je da uvodi vatrogasni sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji kojeg je razvio izraelski startup s ciljem poboljšanja sigurnosti od požara na svojim brodovima za prijevoz automobila.

Svi MOL-ovi brodovi za prijevoz automobila trenutno su opremljeni protupožarnim alarmima koji se oslanjaju na detektore dima. Iako su poduzeli korake za povećanje mjera opreza od požara, ipak je došlo do katastrofalnih gubitaka. Jednu takvu nesreću MOL je pretrpio u veljači 2022. kada se njegov car carrier Felicity Ace zapalilo oko 90 nautičkih milja jugozapadno od Faiala, otoka u središtu Azora, piše The Maritime Executive.

Foto: Wikimedia

Svi su s broda bili evakuirani, a vatra je gorjela danima prije nego što je brod u potpunosti izgorio. Prevozio je oko 4.000 automobila, uključujući marke poput Lamborghini, Audi i Volkswagen, a procjenjuje se da je financijski gubitak bio preko 400 milijuna dolara, prenosi Pomorac.hr.

Velike pomorske kompanije pridružit će se inicijativi za optimizaciju brodova
Velike pomorske kompanije udružit će snage kako bi usvojile strategije za optimizaciju brodova koje mogu smanjiti godišnju potrošnju goriva za 20% i smanjiti godišnje emisije za više od 200 milijuna tona CO2. Danski gigant Maersk Tankers je među potpisnicima izjave o ambiciji za operativnu efikasno…

Uzrok požara nikada nije utvrđen. Proizvođači električnih vozila tvrde da njihova vozila ne predstavljaju veći rizik, no zapaljenja njihovih baterija predstavljaju veliki izazov, obzirom da brzo dovode do požara kojeg je gotovo nemoguće zaustaviti. To pokazuje činjenica da je nekoliko tjedana nakon požara na drugom brodu za prijevoz automobila Fremantle Highway, koji se dogodio ranije ove godine, jedno od električnih vozila još uvijek gorjelo kad su ga iznijeli s broda.

MOL navodi da će instalirati AI sustav koji je razvila izraelska tvrtka Captain’s Eye na 10 naručenih, novih brodova za prijevoz automobila na LNG pogon. Brodovi će ući u službu 2024., a razmatraju i ugradnju sustava na plovila koja su već u službi. MOL-ovo izvješće iz ožujka ove godine pokazalo je da trenutno u svojoj floti ima 96 brodova za prijevoz automobile, a planira doći do 120.

Požar na Maerskovom brodu - Krivac bi moglo biti električno vozilo!
Grčka Obalna straža objavila je ovaj tjedan da je mali požar na Maerskovom kontejnerskom brodu ugašen, međutim brod ostaje privezan u luci Pirej čekajući inspekciju prije nastavka svoje plovidbe. Iako se čini da je požar zahvatio samo jedan kontejner, otvaraju se brojna pitanja nakon objava u grčki…

Izvještavaju da su u suradnji s tvrtkom Captain’s Eye proveli demonstracijske testove kako bi istražili mogućnosti AI sustava za detekciju dima. Ovi sustavi se već koriste za otkrivanje abnormalnosti u strojarnici i na palubi te su uvedeni na trgovačke brodove i druga plovila, uključujući jahte diljem svijeta.

Korištenje kamera u teretnim prostorima instalirano je na brodu za prijevoz automobila Onyx Ace, nosivosti 18.500 DWT, predstavljenom 2012., a ima kapacitet za otprilike 6.500 vozila. U suradnji s Captain’s Eye, MOL kaže da su višestruki testovi pokazali da je poboljšao funkcionalnost sustava i potvrdio njegovu učinkovitost, uključujući i uspješnu detekciju malih količina dima.

Sustav će analizirati slike s kamera koje će biti postavljene oko paluba na kojem se nalaze automobili. Kada otkrije abnormalnosti na slikama, sustav šalje upozorenje članovima posade na brodu i timu za upravljanje brodom na kopnu. MOL vjeruje da će sustav omogućiti bržu detekciju dima te da će slike pomoći posadi na brodu i timu na obali da brže reagiraju i upravljaju opasnostima od požara.

Osiguravateljska kompanija Allianz izdala je izvješće o analizi tržišta ranije ove godine navodeći požare kao jednu od stalnih opasnosti za pomorsku industriju i njezine osiguravatelje. Izračunali su da je 2022. bilo prijavljeno više od 200 požara, što je najveći broj posljednjeg desetljeća. Incidenti uzrokovani požarom, prema Allianzu, porasli su za 17 posto u 2022. i treći su najčešći uzrok incidenata u svijetu. Tijekom proteklih pet godina izvijestili su da su 64 broda potpuno izgorjela u požaru, piše The Maritime Executive.

MOL je istaknuo da nastavlja provoditi napredne mjere za sprječavanje požara u prostorima tereta na svojim brodovima za prijevoz automobila. Vjeruju da će sustav umjetne inteligencije pružiti još jedan alat za ranije otkrivanje potencijalnih opasnosti i odgovora njihovih posada prije nego što incident preraste u potencijalno katastrofalan gubitak, piše Pomorac.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.