1 min. čitanja

Na Štefanje u Poreču šetnja kroz povijest - Posebna pozornost na tematici porečke Peškere, ribarstva i marikulture

Na Štefanje u Poreču šetnja kroz povijest - Posebna pozornost na tematici porečke Peškere, ribarstva i marikulture
Foto: Grad Poreč

POREČ - Svi zainteresirani u ponedjeljak, na Štefanje, 26.12.2022. mogu krenuti u interpretativnu šetnju kroz porečku povijest, uz najpopularniju sugrađanku iz pjesme La mula de Parenzo.

Tko želi ovaj blagdan provesti u šetnji gradom i naučiti nešto novo može doći u ponedjeljak u 11 sati ispred Centra za posjetitelje La mula de Parenzo smještenog na Trgu slobode u Poreču i naučiti puno toga o istoimenoj neslužbenoj himni grada i još puno zanimljivosti.

Tako će se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča svi zainteresirani imati se prilike upoznati s pjesmom La mula de Parenzo, ali i sa zanimljivim događajima i osobama prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina.

O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo.

Inače, Centar za posjetitelje La mula de Parenzo djeluje od kraja studenog prošle godine. Oprema i uređenje Centra za posjetitelje u potpunosti su financirani EU sredstvima. Ovaj projekt Grada Poreča-Parenzo je temeljen na motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske ne samo Porečanima, nego i puno široj publici, a ima za cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društvenog života toga doba.

Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način. Tako će posjetitelji imati prilike doznati tko je bila la mula de Parenzo, zašto je važna za grad i druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća, uz fotografije, infografike, stare predmete, i multimedijalna interaktivna pomagala.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.