2 min. čitanja

Na splitskoj Matejušci podignuta zastava duginih boja, ali ne bez problema

Na splitskoj Matejušci podignuta zastava duginih boja, ali ne bez problema
Foto: Dalmacija danas

SPLIT – Na Matejušci je jutros podignuta zastava duginih boja, no to nije prošlo bez problema. Naime, mjesto gdje je trebala biti postavljena zaključano je – lokotom. Ranik Parkova i nasada koji je trabao samo otključati lokot, nije to mogao učiniti jer je netko unutra nešto – nagurao. Tko i zašto, nije poznato, piše Dalmacija danas.

Radnik je zatim pokušao razbiti zaglavljeni lokot.

Foto: Dalmacija danas

Lipanj je inače mjesec u kojem se diljem svijeta održavaju Povorke ponosa, no kako zbog epidemije koronavirusa ove godine u Splitu neće biti održana povorka, udruga Split pride i LGBT Centar Split organiziraju druge aktivnosti koje su u skladu s važećim mjerama.

– Podizanje zastave duginih boja činimo radi podizanja vidljivosti LGBTIQ+ populacije. Vidljivost je itekako potrebna kako bi se destigmatiziralo naše postojanje i normaliziralo činjenicu da smo tu i da ne idemo nigdje bez obzira na sve taktike koje se koriste kako bi se izbrisalo naše obitelji i zajednice. Vidljivost je jedino učinkovito sredstvo borbe protiv predrasuda koje nas okružuju.

Zastava duginih boja u javnom prostoru predstavlja i politički čin prihvaćanja različitosti te LGBTIQ zajednice koja ima puno pravo na jednakost. Dokle god potpuna jednakost nije osigurana, zastave duginih boja predstavljat će simbol otpora, simbol borbe i simbol pravde za sve one koji su marginalizirani.

Foto: Dalmacija danas

Podizanjem zastave u Splitu želimo poručiti da mi ne tražimo prihvaćanje i ne tražimo toleranciju, nego ih zahtijevamo, te kako je moć kojom pomalo ali sigurno donosimo promjene zapravo u našim rukama.

Zato je važno da ta zastava bude podignuta i ove godine, kako bi se nasilje i diskriminacija, koji su ogledalo straha i neznanja, umanjili te kako bismo proslavili povijest naše borbe. Ovu zastavu podižemo i kako bismo slavili sve one koji su ovim putevima hodali prije nas, ali i sve one čiji su glasovi na žalost utišani na najbrutalnije načine – napisali su u najavi podizanja zastave.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTO SE TO DOGAĐA U SPLITU? Nova tučnjava na plaži Ovčice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.