2 min. čitanja

Na Šolti prikupljeno više od 700 kilograma smeća s morskog dna i plaža

Na Šolti prikupljeno više od 700 kilograma smeća s morskog dna i plaža
Foto: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

ŠOLTA – Sudionici regate “Cleaning Sailing Race regata”, na Šolti, prikupili su u ponedjeljak više od 700 kilograma smeća iz tamošnjeg podmorja i s plaža. Najviše je bilo plastičnog otpada koje i predstavlja najveću opasnost kako za morski svijet, tako i za ljude.

Prema znanstvenoj studiji objavljenoj prošle godine u časopisu Science, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba. Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a Mediteran je, po toj provedenoj studiji, jedno od najugroženijih područja.

Upravo iz tog razloga, Udruga Sunce je bila partner u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers, u sklopu koje je se provela akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora – Cleaning Sailing Race regata.

Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica krenula je 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte i Drvenika Velog. Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije, zaposlenika Müller-a i Martinis Marchi hotela i marine. Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati su sudjelovali predstavnici svih navedenih partnera i suradnika, kao i predstavnici Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

– Kao posljedica jačeg vjetra na plažama se nataloži otpad kojeg je naše more puno. Najgore je što je najveći dio tog otpada plastika koja se kasnije raspada u moru, a na kraju tog procesa smo upravo mi, ljudi, jer putem riba koje jedemo, mikroplastika ulazi u naš organizam – rekla je u izjavi za medije Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce.

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, već je važno spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja, važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem, piše Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

– Interes javnosti i uviđanje potrebe zaštite i očuvanja Jadranskog mora raste, a odaziv na ovakvim i sličnim aktivnostima pokazuje da želja za promjenom kod građana i brojnih sudionika postoji. Kontinuirano raste i broj članova Udruge koji pružaju podršku u brojnim aktivnostima te na razne načine podupiru rad Udruge. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo – zaključuju iz Udruge.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaostali i odbačeni ribarski pribor u moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.