2 min. čitanja

Na snazi je privremena obustava ribolova za koće kroz rujan-listopad

Na snazi je privremena obustava ribolova za koće kroz rujan-listopad
Foto: Morski HR

U Narodnim novinama broj 104/2022 objavljen je Pravilnik o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom - koćom u 2022. godini.

Pravilnikom se kao i prethodnih godina zabranjuje ribolov u ribolovnim zonama C, D i E, ali u ovoj godini je zabrana pomaknuta 5 dana ranije. Obustava počinje od 15. rujna 2022. godine u 00:00 sati i traje do 14. listopada 2022. godine u 24:00 sata.

Kao i do sad, od ograničenja su izuzeta područja u ribolovnoj zoni E:

1. dio podzone E1 sjeverno od spojnice: rt Grota na otoku Cresu - rt Pelova na otoku Krku

2. podzona E2.

Na mrežnoj stranici euribarstvo.hr objavljena je OBAVIJEST da za navedeno razdoblje postoji mogućnost financiranja, ali ponovo uvjeti i kriteriji za dodjelu nisu konačni te korisnik koji sudjeluje u privremenoj obustavi prihvaća odnosno pristaje na njihove moguće izmjene i/ili dopune.

Konačni uvjeti, kriteriji, način dodjele i izračun potpore će se utvrditi odgovarajućim propisom nakon odobrenja novog Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Dodatno, navedeno znači da će se i Odluke o dodjeli kao i Odluke o isplati donositi tek nakon odobrenja gore navedenog Programa.

Neki od osnovnih uvjeta su da ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost tijekom trajanja privremene obustave te mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za koćarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2020. i 2021. godine, od čega najmanje 10% ili 60 ribolovnih dana u zonama C, D i E ukupno. Više informacija o uvjetima i obvezama može se pronaći ovdje.

Svi koji su zainteresirani i planiraju zatražiti potporu, dužni su:

Zahtjevi za potporu se podnose preporučenom poštom ili osobno, u zatvorenoj omotnici na čijoj poleđini treba čitko ispisati ime i adresu pošiljatelja i dostaviti je na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva

Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb

s naznakom: "Zahtjev za potporu - privremena obustava koćarski ribolov rujan/listopad 2022. - NE OTVARATI".

Važno je napomenuti da se tijekom razdoblja privremene obustave ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost, te ribarsko plovilo mora biti vezano u luci. Iznimno, korisnik uslijed nepredviđenih okolnosti ili više sile ili u cilju remonta ribarskog plovila, može premjestiti ribarsko plovilo, ali uz prethodno pribavljeno odobrenje Uprave ribarstva. Zahtjevi za odobrenje premještaja i vezane obavijesti se dostavljaju na e-mail adresu: eufondovi.ribarstvo@mps.hr

Napominjemo i da svi oni koji su obuhvaćeni ovim ograničenjem (ribolovne zone C, D i E), ali nisu zainteresirani za mogućnost ostvarivanja potpore, imaju pravo obavljati ribolov u nekoj od drugih zona koje imaju upisane u povlastici, ali u tom slučaju neće moći ostvariti potporu, neovisno o tome da li su dostavili obavijest o interesu i zahtjev za potporu ili ne.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.