2 min. čitanja

Na snagu stupila redukcija vode 1. stupnja u Istri, kazne su ozbiljne! Evo i što je zabranjeno…

Na snagu stupila redukcija vode 1. stupnja u Istri, kazne su ozbiljne! Evo i što je zabranjeno…
Foto: Pexels

U Istri je danas na snazi redukcija vode prvog stupnja, a to znači zabranu korištenja pitke vode za pranje ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice, a građani više neće smjeti prati automobile. Problem je što je ove godine vrhunac potrošnje vode, koji se inače dosegne potkraj srpnja ili početkom kolovoza, bio mnogo ranije, već potkraj lipnja. Posljednji je put takva mjera uvedena prije deset godina, a tada je stanje bilo i malo bolje nego sada.

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Kazne su ozbiljne, jer će Državni inspektorat prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije. Zanimljivo je da na stranicama Županije uopće nema obavijesti o tome da je uvedena redukcija, kao ni ikakve dodatne upute za građane.

Stoga u cijelosti prenosimo zaključak župana Borisa Miletića o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja za vodoopskrbno područje Istarske županije.

Na temelju članka 93. stavka 2. Zakona o vodama („Narodne novine“ br. 66/19 i 84/21), članka 65. i 85. Statuta Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 10/09, 4/13, 16/16, 1/17, 2/17, 2/18, 30/18 – pročišćeni tekst, 10/20 i 6/21) i članka 3. stavka 2. Odluke o ograničenju korištenja voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodoopskrbnom području Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 8/12), župan Istarske županije dana 15. srpnja 2022. godine, donosi

ZAKLJUČAK

o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja za vodoopskrbno područje Istarske županije

1. Radi iznimno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava uvodi se djelomična mjera REDUKCIJE PITKE VODE I. STUPNJA

2. Pravo korištenja pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava imaju sve pravne i fizičke osobe po uvjetima iz ugovora sklopljenog s isporučiteljima vodnih usluga uz mjere zabrane korištenja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava s time da se zabranjuje:

– zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena,
– upotreba tuševa na plažama,
– pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza,
– pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica.

3. U cilju provedbe ovog Zaključka nalaže se:

a) isporučiteljima vodnih usluga u Istarskoj županiji uvođenje djelomične mjere redukcije vode I. stupnja u opsegu taksativno navedenom u točki II. ovog Zaključka za sve potrošače u Istarskoj županiji,
b) vodočuvarima i komunalnim redarima neposredan nadzor nad uočenim protupravnim postupanjem potrošača i izvješćivanje Državnog inspektorata,
c) Državnom inspektoratu inspekcijski nadzor za potrošače koji ne poštuju propisane djelomične mjere redukcije I. stupnja navedene u točki 2. ovog Zaključka uvesti djelomično ili potpuno isključenje iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi propisane mjere redukcije.

4. Ovaj Zaključak će župan Istarske županije opozvati čim se hidrološke prilike u Istarskoj županiji stabiliziraju.

5. Ovaj Zaključak stupa na snagu 18. srpnja 2022. godine u 00,00 sati, a objavit će se u Službenim novinama Istarske županije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.