2 min. čitanja

Na pulskoj Rivi pokretna izložba Blago jadranskog podmorja

Na pulskoj Rivi pokretna izložba Blago jadranskog podmorja
Foto: Freepik

PULA - Povodom Svjetskog dana  oceana na Rivi u Puli se 7. lipnja 2023. godine otvorila izložba ljuštura školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša Jadranskog mora.

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreča su odlučile organizirati devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju, ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Foto: Grad Pula

Mora i oceani prekrivaju čak 71 posto našeg plavog planeta a više od polovine čovječanstva živi uz njihove obale. Jadransko more svojom površinom od 0,138 milijuna četvornih kilometara zauzima 0,003 posto plavog planeta i jedno je od najmanjih svjetskih mora, no ono je iznimno značajno kao izvor hrane, kao prometna površina a posebno kao ishodište turizma, stoga je njegova zaštita najvažnija misija naše i budućih generacija.

Svjetski je Dan mora i oceana: Znači li nam ovaj datum nešto? | | Morski HR
Iako je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša u Rio de Janeiru iznesen prvi prijedlog o obilježavanju Svjetskog dana oceana, Generalna skupština UN-a tek je 2009.

Ujedinjeni Narodi su 2009. godine donjeli odluku kojom se 8. lipnja proglašava Svjetskim danom oceana pa će tako ovu  kombinaciju atrakcije i edukacije posjetitelji moći vidjeti u Puli na Rivi 7., 8. i 9. lipnja, u Umagu na Trgu slobode 10., 11. i 12. lipnja, te u Poreču na Peškeri 13., 14. i 15. lipnja.

Izložba Blago jadranskog podmorja postavljena je u 12 metarskom autobusu s 225 eksponata od 65 vrsta ljuštura, oklopa i skeleta školjkaša, puževa, koralja, spužava i bodljikaša Jadranskog mora.

Ovakav sadržaj ne postoji nigdje na svijetu osim u Republici Hrvatskoj pa će brojni gosti Pule, Umaga i Poreča moći uživati u sadržaju kakav im ne nudi niti jedna druga turistička destinacija.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.