3 min. čitanja

Na porečkom Maraforu otkriveni najstariji nalazi dosad - Stari čak 4000 godina

Na porečkom Maraforu otkriveni najstariji nalazi dosad - Stari čak 4000 godina
Foto: Grad Poreč

POREČ - Predstavnici Grada Poreča-Parenzo i Zavičajnog muzeja Poreštine s novinarima su obišli Trg Marafor na kojem su u tijeku arheološka istraživanja za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja Trga Marafor, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor a sve sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Djelatnici Muzeja informirali su okupljene da su arheološka istraživanja na Trgu Marafor na svjetlo dana već iznijela originalno rimsko opločenje foruma kao i dosad nepoznat spoj Decumanusa i antičkoga trga.

Foto: Grad Poreč

Potom je otkrivena i cisterna iz srednjeg vijeka koja se nalazi u samoj sredini foruma, koja se spominje još 1419. godine te je djelomično istražena.  

- Pronađen je i prethistorijski sloj ispod rimskog foruma. Nalazi iz prethistorije su zapravo jako mali predmeti, mahom keramički, koje tek treba detaljno analizirati pa će se dobiti i konkretniji odgovori. Prethistorijski nalazi svjedoče o životu u Poreču prije Rimljana, odnosno, od prije 4000 godina te je to najranija faza otkrivena na Maraforu - naglasio je kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić.

- Ovo je povijesna prilika da se istraži cijeli forum. Uz trg, istraživanja se rade i u sporednim ulicama gdje je lastrikat foruma jako dobro sačuvan, kao i elementi – stepenice, kanali za odvod voda. Možda se jednom u životu stručnjacima dogodi da se istraži jedan forum, te arheološki i arhitektonski dokumentira. Povijesna je to prilika za grad koji će trg vratiti ljudima, ali za a struku, jer ovakva istraživanja su rijetka - zaključio je Benčić, zahvalivši se gradonačelniku koji je odlučio da se krene u ovaj zahvat.

Ravnateljica Muzeja Elena Uljančić rekla je kako posljednjih mjesec dana tri muzejska djelatnika s izvođačem radova Kapitel iz Žminja istražuju najstariji porečki trg.

- Zajedno s konzervatorima donijet ćemo odluke vezano uz finalnu prezentaciju konzervatorskog eleborata, koji će poslužiti kao podloga projektiranju. Ponosni smo da možemo dati svoj obol ovom istraživanju. Ovaj trenutak je jedinstven za nas, jer je Grad Poreč odlučio financirati obnovu kulturne baštine. Vrlo zahtjevan je to i skup projekt, ali uspjeh sigurno neće izostati - rekla je ravnateljica.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je na konferenciji za novinare bio u društvu gradskog pročelnika za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damira Hrvatina i pročelnika za komunalni sustav Marina Poropata, odnosno, onih odjela koji vode ovaj projekt, zahvalio je svima koji predano rade na ovako velikom projektu.

Marafor će se po dovršetku arheoloških istraživanja zatrpati i dovesti u prvobitno stanje prije turističke sezone, a ponovno će se nastaviti tijekom iduće zime. Želja je ovaj trg i uličice oko njega u cijelosti urediti, a dinamika radova ovisit će o dobivenim suglasnostima i dozvolama, rekao je gradonačelnik. Podsjetio je da, osim istraživanja Marafora koje je preduvjet da se krene u obnovu ovog trga, trenutno radi i na drugim projektima te je ova godina najvećeg ulaganja u kulturnu baštinu grada.

Obnova fasade zgrade Zavičajnog muzeja je u tijeku, i radovi bi, kao po planu, trebali biti gotovi do sezone. U planu je potom pokrenuti obnovu Kuće dva sveca – još jednog kulturnog spomenika, a potom nakon ljeta i Romaničke kuće, na čijem projektu Muzej već aktivno radi.

Za crkvu na Trgu slobode - Crkvu Gospe od Anđela, trenutno se kroz suradnju s porečkom župom radi projekt, dok je u tijeku i obnova krstionice u Eufrazijevoj bazilici. Najavio je i uređenje Kuće Joakima Rakovca u Rakovcima, za što bi radovi trebali biti gotovi do kraja srpnja. Nastavlja se i s projektom uređenja gradske rive, a spomenuo je i obnovu fasada privatnih objekata koje su u tijeku u starom gradu. Za obnovu fasada Grad Poreč-Parenzo u ovoj je godini  odobrio 17 projekata koje sufinancira iz proračuna.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.