1 min. čitanja

Na platou crkve svete Eufemije privode se kraju arheološka istraživanja

Na platou crkve svete Eufemije privode se kraju arheološka istraživanja
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Na platou crkve sv. Eufemije se ovih dana privode kraju arheološka istraživanja, nakon čega slijedi polaganje obnovljenog popločenja trećeg dijela partera.

Radovi se odvijaju prema očekivanoj dinamici, a gradilište je posjetio i gradonačelnik Marko Paliaga, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i izgradnju Tanje Mišeta.

- Korak po korak privodimo kraju jednu od najzahtjevnijih investicija proteklih godina. Okolni trg našeg najprepoznatljivijeg spomenika dobiva tako zasluženu obnovu, na zadovoljstvo građana i posjetitelja - izjavio je tom prilikom gradonačelnik.

Riječ je dakako o kompleksnom te iznimno značajnom projektu obzirom da je spomenuto područje zbog svoje arheološke, povijesne i arhitektonske upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a zasigurno predstavlja najpoznatiju znamenitost starogradskog poluotoka.

Trenutno je u tijeku treća faza projekta, nakon što su prošlih godina izvedene i dovršene prve dvije faze projekta. Radovi su se sastojali od pažljive demontaže kamenog opločenja i postojećih kamenih stepenica na prilazu od strane ulice Grisia, nakon čega slijedi njihova ponovna montaža. Zahvat obuhvaća i sanaciju grobnica, čišćenje i zapunjavanje sljubnica, izradu zaštite svodova s vanjske strane, nasipavanje granuliranim šljunkom, izvedbu kamenog opločenja, izvedbu hidroizolacije postojećih ukopanih dijelova privatnih objekata u zoni zahvata.

Iskopi su krajem prošle godine otkrili stare zemljane grobove koji datiraju između 11. i 18. stoljeća, a daljnje analize pronađenih posmrtnih ostataka provodi Hrvatski restauratorski zavod.

Prvom fazom radova uređen je zapadni dio trga i okolnog prostora crkve, površine cca 1000 m2, dok su drugom fazom izvedeni radovi na južnom djelu platoa površine zahvata cca 550m2. Najzanimljivijom se pokazala druga faza obnove okolnog popločenja crkve tijekom koje su isplivale na površinu stare grobnice te ukopana crkvica sv. Mihovila na kojima su zatim provedena arheološka i konzervatorska istraživanja.

Cjelokupno područje zahvata obuhvaća površinu od približno 0,5 ha, a ukupna procijenjena vrijednost svih faza investicije iznosi 7.500.000 kuna.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.