1 min. čitanja

Na Pelješcu počinje Festival peljeških kapetana

Na Pelješcu počinje Festival peljeških kapetana
Foto: Damir Kovačić/TZ Orebić

OREBIĆ – Festivalska sezona na Pelješcu otvara se atraktivnom pričom o pelješkoj pomorskoj tradiciji. Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja kreće iz Orebića i širi se čitavim poluotokom.

Tura Orebićem uz kostimirane vodiče, izložba ‘Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće’ u  čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja, klapske večeri, zanimljive predstave – samo je dio bogatog programa prvog ovogodišnjeg festivala u mjestu poznatom po kapetanima i jedinstvenim kortama, prostranim dvorištima s mediteranskim i egzotičnim biljem kojeg su pomorci donosili s putovanja.

U Festival se uključilo i pedesetak peljeških restorana, vinarija i školjkara, a sve one koji posjete Pelješac u vrijeme održavanja naših festivala očekuju vrhunska vina i fina jela po promotivnim cijenama.

Festival kapetana vratit će posjetitelje u zlatno doba poluotoka, kada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana. Hamburg, Pirej i Orebić jedina su tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili. Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona.

Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana.

Otvaranje Festivala je 15. svibnja, a detaljan program možete pronaći na internet stranicama TZ Orebić.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.