2 min. čitanja

Na otočiću Grujica policija i vatrogasci otkrili mrtvo tijelo svjetioničara

Na otočiću Grujica policija i vatrogasci otkrili mrtvo tijelo svjetioničara
Foto: Morski HR

Vatrogasci i pomorska policija s Malog Lošinja u ponedjeljak su na svjetioniku Grujica, na istoimenom otočiću južno od Malog Lošinja, pronašli tijelo mrtvog svjetioničara Plovputa.

S preminulim svjetioničarem dva dana nije bilo nikakvog kontakta, a kada se u ponedjeljak nije javljao ni u osam ujutro ni u 12 sati, obaviještena je lošinjska policija koja je s vatrogascima na otočič stigla oko 13,30 sati.

Foto: Google Earth / Screesnhot

Ta je informacija potvrđena iz Plovputa, ali se, unatoč tome što se pretpostavlja da nije riječ o nasilnoj smrti, još ne znaju okolnosti ni detalji svjetioničareve smrti. Po neslužbenim informacijama, vatrogasci su ga zatekli na krevetu u otvorenoj svjetioničarskoj kući, piše Zadarski.hr.

Morski HR neslužbeno doznaje da se alarm u Plovputu upalio kad se svjetioničar dva dana nije javljao ni u svojim službenim izvještajima, ali ni obitelji. Prvi pokušaj pristajanja na otočić nije uspio zbog jake bure, pa su drugi put na otočić stigli ronioci i to plivajući.

Foto: Morski HR

Zbog lošeg vremena, policijski očevid kojim će biti utvrđene sve okolnosti i uzroci smrti nesretnog svjetioničara bit će obavljen u utorak.

Na svjetioniku Grujica u 15-dnevnim smjenama izmjenjuje se po jedan svjetioničar. Nekad su ovdje, kao i svuda po Jadranu u svjetioničarskim kućama, živjeli svjetioničari s njihovim obiteljima i rijetko je gdje bio svjetioničar sam. To se promijenilo automatizacijom svjetionika, pa se danas u Hrvatskoj samo na 16 svjetionika još uvijek nalazi svjetioničarska posada, od čega su po dva istovremeno u smjeni samo još na Palagruži i Sušcu.

Foto: Morski HR

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.