Na naslovnici svjetskog časopisa fotografija našeg istraživača s Instituta za oceanografiju

Na naslovnici vodećeg svjetskog časopisa u istraživanju rakova Crustaceana, osvanula je fotografija Pere Ugarkovića s Instituta za oceanografiju u Splitu.

Kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen je rak Parasquilla ferussaci (Roux, 1828) što je prvi i jedini takav nalaz zabilježen u Jadranskom moru. Ova vrsta izrazito se rijetko ulovi u Sredozemnom moru.

Rak spada u red ustonožaca (Stomatopoda) od kojih je u Jadranu najpoznatiji kanoća (Squilla mantis).

- U suradnji sa Splitska peškarija, neobični rak je uočen i predan na analizu te im se ovim putem zahvaljujemo - poručili su s Instituta.

U radu objavljenom u Crustaceani, vodećom svjetskom časopisu za istraživanje rakova, naši su znanstvenici prvi put iznijeli podatke o njegovoj molekularnoj identifikaciji, potkrijepljenoj detaljnim morfološkim opisom nađenog primjerka.

Rak se nalazi u zbirci Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a o ovoj vrsti, čiji ulov do sad nije zabilježen u Jadranu, možete pročitati u članku niže.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKVO JE OVO STVORENJE? Prvi put ulovljeno u Jadranu i to kod Rogoznice | | Morski HR
Na splitskoj peškariji jučer je osvanulo neobično stvorenje koje, prema pisanju struke, do sad nikad nije ulovljeno u Jadranu - barem ulov nije prijavljen. - Eto jučer smo imali priliku
Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”? | | Morski HR
Koliko ste puta zapazili nešto zanimljivo u moru, neku ribu, raka ili školjku, čiji naziv niste znali. Ili još zanimljivije, “neki stvor” u moru za kojeg uopće niste ni znali što je? Ako ste