4 min. čitanja

Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”?

Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”?
Foto: Facebook

Koliko ste puta zapazili nešto zanimljivo u moru, neku ribu, raka ili školjku, čiji naziv niste znali. Ili još zanimljivije, „neki stvor“ u moru za kojeg uopće niste ni znali što je?  Ako ste se pronašli u ovom pitanju, onda je pravo vrijeme da vas uputimo na Facebook grupu „Koji je ovo morski stvor?“.

Ovu javnu grupu na Facebook-u pokrenula je udruga iz Zadra pod nazivom Društvo istraživača mora – 20000 milja čije aktivnosti Morski HR često prati. Osnovanu grupu javnosti su htjeli približiti vrlo slikovito s uvodnim riječima:

„Tražite odgovore na pitanja o zanimljivim, čudnovatim, šarenim, prozirnim, ljigavim, sluzavim ili peckavim “stvorovima” koje ste našli u moru!

Ukoliko vas zanima o kojoj se vrsti morskog stvora radi, što je to vaš podvodni fotić uhvatio, ovo je mjesto za vas!“

Ova grupa namijenjena svim ljubiteljima prirode, mora i morskih stvorova, amaterima i profesionalcima koji traže odgovore i žele prenositi znanje, a stvorena je na inicijativu nekoliko članova spomenute udruge u kasno proljeće 2019-te..

Članovi udruge redom su biolozi i ronioci koji mnogo vremena provode pod morem roneći i izvodeći stručna istraživanja, međutim, kažu, uvijek ima nečega što im na prvu nije poznato, ali znaju da će među kolegama brzo naići na odgovor kojeg su „morskog stvora“ susreli u podmorju.

– Gotovo svakodnevno članovi udruge međusobno su izmjenjivali brojne fotografije sa zarona i istraživanja i edukativnih radionica u zajedničkim „inboxima“. A često bi se potegnule i rasprave o tome što smo točno vidjeli – kaže nam dopredsjednica udruge, Barbara Čolić.

– Svatko sa svojim setom vrsta koje zna, nekoliko knjiga i krenuli bismo u istraživanja i mini-natjecanja tko će prvi odgonetnuti vrstu. Ubrzo nam je sinulo da sigurno nismo jedini kojima bi ovakve stvari bile interesantne i odlučili smo se na osnivanje grupe na Facebooku gdje bi svi u grupi imali priliku raditi upravo ono što smo i mi – postaviti upit i učiti nove stvari o moru i „morskim stvorovim“.

Odgovore na upite pružaju aktivni članovi grupe i njihovu točnost potvrđuju članovi Društva (stručnjaci biolozi) koji također odgovaraju na postavljene upite (ako nisu preduhitreni od strane aktivnih članova)

Kažu, ime za grupu došlo im je prirodno, a bili su inspirirani drugim grupama na FB poput „Koji je ovo pauk/kukac?“, „Koja je ovo riba?“, „Leptiri Hrvatske“ i „Ptice Hrvatske“ na koje svakako potiču ljude na učlanjenje ako žele naučiti i nešto više izvan morske sfere.

Grupa služi tome da svi više upoznaju more, no i način je da lakše pratimo i dolazak novih vrsta koje se u posljednje vrijeme šire prema sjevernom Jadranu uslijed klimatskih promjena (zagrijavanje mora, …). Samo neke od njih koje su se našle kao upit u grupi su šarko crveni (Xyrichthys novacula) ili lica modrulja (Trachinus ovatus).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219866845754363&set=gm.562219501049919&type=1&theater

Kroz ovu grupu neke nepoznate vrste dolaze do očiju ljudi koji nisu ni znali da se takvo nešto nalazi u „njihovoj blizini“ ali je isto tako alat kojim se može vrlo lako i brzo naučiti ljude kojim životinjama bi trebalo pristupati s posebnim oprezom, a kojih se ne treba bojati. Najviše je u ovoj kategoriji bilo upita o meduzama i rebrašima, a posebice mediteranskoj meduzi ili tzv. „jaje na oko“ koja je bila vrlo čest prizor ovog ljeta na Jadranu, kao i upiti o morskom orahu Mnemiopsis leidyi – invazivnoj vrsti rebraša koji je sve prisutniji u Jadranu posljednjih nekoliko godina.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3491376134215922&set=gm.596358304302705&type=1&theater

Značajan doprinos grupi i njenoj atraktivnosti su i slučajni ulovi profesionalnih i rekreativnih ribara koji fotografijama imaju priliku zabilježiti vrste koje obitavaju na nešto većim dubinama ili su rijetke. A neki od zapaženijih su fotografije vrsta „morska zmija“ (Ophisurus serpens), „jauk“ (Helicolenus dactylopterus) i koraf (Umbrina cirrosa). Administratori grupe svakako pozivaju još više ribara na uključivanje u grupu sa još više sličnih upita.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=153822202935586&set=gm.560540534551149&type=1&theater

Trenutna situacija u Hrvatskoj uzrokovana novim koronavirusom i pandemijom, posebice u proljetno doba, potaknula je brojne građane na pomnije opažanje svijeta oko sebe, pa tako i mora i „morskih stvorova“. Uz više vremena provedenog vani i u prirodi, svatko može naići na nešto vrijedno promatranja, fotografiranja – što vodi ka učenju nečeg novog.

Iz Društva 20000 milja napominju: „Važno je upamtiti da morske organizme ne smijemo uznemiravati, a posebice ne za potrebe postavljanja upita u ovu i slične grupe, posebice u današnje vrijeme kada sve više nas raspolaže nekim oblikom podvodnog fotoaparata.“ – te nastavljaju – „U našem priobalju i otocima, more je osnova života, stoga je odgovoran „suživota“ čovjeka i mora ekstremno potreban. Kako bi ta „suradnja“ bila duga, kvalitetna i održiva potrebno je zbližavanje čovjeka s morem, ali na razini uvažavanja da je morski okoliš i more, kao ključan dio svakodnevice, potrebno poznavati, zaštiti, čuvati i održivo koristiti.“

Ovim putem iz Društva su se htjeli zahvaliti i najaktivnijem članu grupe Peri Ugarkoviću koji od samih početaka grupe ažurno, brzo i točno daje odgovore drugim članovima na brojne upite. A svakako se povećava i broj „zvjezdica u usponu“ koje svakim novim upitom uče nove informacije koje im omogućavaju sve točnije odgovore na upite u budućnosti.

S ciljem da grupa postane još zabavnija i edukativnija iz Društva najavljuju da pripremaju malo aktivnije moderiranje od strane članova udruge tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada će nam većini nedostajati malo morskih radosti! Stoga, priključite se i vi – poštujte osnovna pravila grupe i sudjelujete, jer – morski stvorovi vas čekaju!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.