1 min. čitanja

KAKVO JE OVO STVORENJE? Prvi put ulovljeno u Jadranu i to kod Rogoznice

KAKVO JE OVO STVORENJE? Prvi put ulovljeno u Jadranu i to kod Rogoznice
Foto: Pero Ugarković

SPLIT – Na splitskoj peškariji jučer je osvanulo neobično stvorenje koje, prema pisanju struke, do sad nikad nije ulovljeno u Jadranu – barem ulov nije prijavljen.

– Eto jučer smo imali priliku upoznat se sa vrstom kanoča (stomatopoda) koja do sad NIKAD nije ulovljen u Jadranu (nije prijavljen ni jedan nalaz). Inače ova vrsta kanoča živi u Atlantiku i jako se rijetko pojavljuje u Mediteranu, a u Jadranu evo-PRVI PUT. O njoj se jako malo zna jer je rijedak, te će ovaj nalaz sigurno pomoći – piše na stranici Splitska peškarija.

– Dotični rak ulovljen je ispred Rogoznice na nekih 80/100 metara dubine i to koćom MARETA 1. S obzirom da smo predpostavili da je rijedak, kontaktirali smo Institut za ribarstvo i oceanografiju koji su ga odmah skupili te odnijeli na dodatne analize i istraživanja, te će nakon toga biti smješten u Prirodoslovni muzej u Rijeci – poručuju s peškarije.

Stručnjaci tvrde da je Parasquilla ferussaci kozica bogomoljka iz obitelji Parasquillidae, prvi put opisana 1928. godine. Živi na dubinama od 100 do 800 metara, na području zapadnog atlantika i mediterana, vrlo malo se zna o ovoj vrsti jer se rijetko ulovi. U Jadranu do sada nije bio zabilježen što ne znači da ga nitko nije ulovio. Vjerojatno ribari nisu znali da je druga vrsta a pošto nije komercijalan, bacili bi ga nazad kao prilov.

Foto: Splitska peškarija / Facebook

– Njegovo latinsko ime je Parasquilla ferussaci a naš današnji zadatak je da tom raku dodjelimo hrvatsko ime – zaključuju.

Pa, doista, ajmo malo mašte. Kako biste nazvali ovo stvorenje?

D.G.

Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.