2 min. čitanja

Na Lopud doplovio Tehnički muzej Nikole Tesle iz Zagreba

Na Lopud doplovio Tehnički muzej Nikole Tesle iz Zagreba
Foto: HTV screenshot

Učenicima osnovne škole na Lopudu doplovio je Tehnički muzej Nikole Tesle iz Zagreba s ruksakom punim kulture i tehničke baštine. Ruksak pun kulture program je Ministarstva kulture i medija koji već godinama obilazi prometno slabije povezana i dislocirana područja diljem Hrvatske.

Lopud, otok na sat vremena plovidbe od Dubrovnika. Područna škola ima 13 učenika, 9 u razrednoj i 4 u predmetnoj nastavi, odjeli su kombinirani, ove godine nema ni jednog sedmaša. Svi dobro znaju da život na otoku ima svoje mane i prednosti.

- Ljeti je vrhunski ima prijatelja dosta, ali zimi je usamljeno nema ničega, ne radi ništa. A ići u školu ovdje je lagano jer profesori se obraćaju samo tebi jer vas je malo - za emisiju More rekao je Luka Lenert, učenik 8. razreda.

- Zimi ne radi ni jedna trgovina i onda moramo ići u grad kupovati stvari, a što se tiče škole ovdje je super ići u školu zimi jer je kratko doći do škole - kazala je Nina Konjuh, učenica 4. razreda.

A sada veselju nema kraja jer na otok je stigla ekipa Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba s ruksakom punim kulture i tehničke baštine.

- Naš program s kojim sudjelujemo posljednjih godina u Ruksaku zove se "Letim, vozim, učim" i s njim približavamo djeci našu tehničku baštinu posebno odjel prometa TMNT te neke od hrvatskih velikana znanosti i tehnike Fausta Vrančića i Slavoljuba Penkale - istaknula je muzejska savjetnica pedagoginja Katarina Ivanišin Kardum, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb.

Učenici uče o ljudima koji su bili ispred svoga vremena i o njihovim izumima. Prema nacrtima Fausta Vrančića izrađuju Homo volansa ili letećeg čovjeka.

- Naučili smo što je sve Faust Vrančić izumio i sad radimo našu malu maketu padobrana - kazala je Matea Tolja, učenica 5. razreda.

Slavoljub Penkala bio je konstruktor prvog hrvatskog aviona pa učenici sastavljaju model dvokrilca. Ruksak pun kulture program Ministarstva kulture i medija već godinama obilazi prometno slabije povezana i dislocirana područja diljem Hrvatske.

- Mi smo oduševljeni, ovo nije prvi put da je Ruksak pun kulture kod nas, djeca su jedva dočekala da se tako nešto organizira - naglasila je Ivana Dominiković, učiteljica razredne nastave PŠ Lopud.

- Da osjete tu pokretačku snagu inovativne misli, Faust Vrančić je za to izvrstan primjer jer svi znanstvenici koje smo predstavljali radili su za napredak društva - kazala je Ivanišin Kardum.

Najzabavnija je vožnja na replici bicikla iz 19. stoljeća. Treba biti spretan jer velociped nema kočnice.

- Nisam nikad čuo, ali znam da je jako star - rekao je Marko Mozara, učenik 6. razreda.

Uz izumitelje, padobrane i zrakoplove lakše je prebroditi zimsku usamljenost na otoku, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.