3 min. čitanja

Na Krku zabilježeno više manjih potresa, učenicima otkazana nastava

Na Krku zabilježeno više manjih potresa, učenicima otkazana nastava
Foto: Boris Kačan

BAŠKA/KRK - Nakon što je jučer jak potres magnitude 4.8 prema Richteru pogodio Krk, zbog opreza u osnovnim školama na tom otoku danas nema nastave. Održat će se redovito jedino u Malinskoj i Omišlju.

U posljednjih desetak sati zabilježeno je desetak potresa koji su bili magnitude između 2 i 3 ili nešto slabiji, rekao je jutros za HRT seizmolog Krešimir Kuk. Najjači potres zabilježen je u 3:17, magnitude 2.7 prema Richteru.

- Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestirao na širem području - pojasnio je Kuk

Preliminarni podaci o potresu kod Baške na Krku

U četvrtak 16. veljače u 10:47 u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI °EMS (Europska makroseizmička ljestvica) koji se osjetio na širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Njemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banje Luke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosila je 4.8, a žarište mu je bilo plitko na dubini između 8 i 10 km.

Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2.7, a dogodio se u 10:53. Dogodila su se još tri potresa magnituda između 2.0 i 3.0 te 20 potresa magnituda između 1.0 i 2.0.

Ovakvo ponašanje potresa - pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog potresa - očekivano je i uobičajeno te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa u sljedećih nekoliko tjedana ili čak mjeseci, ističu iz Seizmološke službe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ANALIZA Stručnjaci s Geofizičkog odsjeka PMF-a: “Zašto se događaju potresi u Hrvatskom primorju?”
Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavio je preliminarne podatke o potresu kod Baške na Krku. Danas prijepodne u 10:47 sati, u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI °EMS (Europska makroseizmička ljestvica)…
EPICENTAR NA KRKU Snažan potres zatresao Rijeku i Kvarner!
Jak potres zatresao je u 10.48 minuta riječko područje. Prema podacima EMSC-a, njegova magnituda bila je prema prvotnoj procjeni EMSC-a 5,5, pa 5,3, da bi Hrvatska seizmološka služba naknadno objavila kako mu je snaga 4,8 po Richteru. Potres se dogodio na dubini od 10
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.