2 min. čitanja

Na Korzu otvorena izložba Jadranski pomorci na Arktiku

Na Korzu otvorena izložba Jadranski pomorci na Arktiku
Foto: Hrvatski pomorski muzej

RIJEKA - Izložba je posvećena 150. obljetnici austrougarske polarne ekspedicije tijekom koje je otkriven i otočni arhipelag Zemlja Franje Josipa, a moći će se razgledati do 17. ožujka.

Na riječkom Korzu, u organizaciji Lions cluba Quarneroli Lovran u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika - Podružnica Rijeka, otvorena je izložba Jadranski pomorci na Arktiku.

Posvećena je 150. obljetnici austrougarske polarne ekspedicije tijekom koje je otkriven i otočni arhipelag Zemlja Franje Josipa na kojem otada postoji rt Fiume. U ekspediciji je, od 24 člana posade, sudjelovalo i 12 hrvatskih mornara, većinom s Kvarnera, koje su vođe ekspedicije nazvali Quaerneroli.

Na taj način su označavali izuzetno sposobne pomorce, rekli su organizatori, dodajući kako se izložbom želi ukazati na doprinos hrvatskih mornara ovom istraživanju. Također se želi naglasiti važnost hrvatske pomorske tradicije kao i činjenicu da su mnogi hrvatski pomorci svojim djelovanjem ostavili trag i u iseljeništvu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Koji su pomorci s Kvarnera sudjelovali u prvim klimatskim mjerenjima na Arktiku?
Na dva broda što su na ekspedicijama Arktika bila od 1872. do 1874. i od 1882. do 1883., polovicu svake posade činili su mornari s Kvarnera, otoka i Istre. Uz 150. obljetnicu otkrića Zemlje Franje Josipa, a u organizaciji Udruge kapetana Sjevernoga Jadrana, u Rijeci je Miljenko Smokvina održao pred…
Tko su bili Quarneroli – prvi Hrvati na polarnim ekspedicijama? | | Morski HR
Tko su bili Quarneroli, dvanaestorica mornara s Jadrana koji su prije 150 godina sačinjavali prvu austrougarsku polarnu ekspediciju na Arktik saznat ćete ako posjetite tematsku izložbu koja se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.