2 min. čitanja

Na istarskim plažama more je izvrsne kvalitete osim kod Poreča, Umaga, Rovinja i Fažane

Na istarskim plažama more je izvrsne kvalitete osim kod Poreča, Umaga, Rovinja i Fažane
Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Na plažama u Istarskoj županiji provedeno je ispitivanje kakvoće mora. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je tako od 5. do 13. rujna 2022. godine, proveo deveto po redu ispitivanje, gdje je ukupno uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja se inače bilježe temperature zraka i mora. Ovog puta se temperatura mora kretala od 23,0 ºC do 25,8 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 17 ºC do 28 ºC.

Na 210 mjernih točaka odnosno u 96,8 % uzoraka, a na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja, zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 6 mjernih točaka (Rovinj, Crveni otok-Prema rtu Kurent; Rovinj, Crveni otok, Otok Maškin – FKK, južna strana otoka; Fažana, Fažana – dječje igralište; Rovinj, Crveni otok – ispod vanjskih bazena; Fažana, Fažana – Sjever; Poreč, Molindrio, Hotel Molindrio – ispod hotela) odnosno u 2,8 % uzoraka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točki (Umag, Finida, AC Finida - Sredina), odnosno u 0,5% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom, zadovoljavajuće žutom bojom i nezadovoljavajuće crvenom bojom.

U sklopu ovog redovnog devetog ispitivanja kakvoće mora za kupanje, rezultati uzorkovanja mikrobioloških pokazatelja na dan 6. rujna 2022. pokazali su da na mjernoj točki Poreč, Molindrio, Hotel Molindrio – ispod hotela, pokazatelji premašuju granične vrijednosti, odnosno da je prisutno mikrobiološko onečišćenje.

Međutim već rezultati ponovnog uzorkovanja na dan 7. rujna 2022. pokazali su da su povišene vrijednosti mikrobioloških pokazatelja u opadanju, te je mikrobiološko onečišćenje za navedene lokacije okarakterizirano kao kratkotrajno i stoga nije službeno uvršteno u izvješće.

Ponovno uzorkovanje na dan 8. rujna 2022. godine pokazalo je prestanak kratkotrajnog onečišćenja na navedenoj mjernoj točki, te je u konačnom izvještaju navedena lokacija ocjenjena dobrom ocjenom kakvoće mora za kupanje.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.