1 min. čitanja

Na današnji dan, 1895. godine puštena je u pogon hidroelektrana ‘Krka’

Na današnji dan, 1895. godine puštena je u pogon hidroelektrana ‘Krka’
Foto: Krka National Park

Hidroelektrana Jaruga ili skraćeno HE Jaruga, druga je najstarija hidroelektrana u svijetu a prva u Europi. Sagrađena je ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki a danas se nalazi unutar Nacionalnog parka Krka.

Dana 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava: Hidroelektrana “Krka” – Šibenik. Nakon HE Krke, kasnije nazvane Jaruga I, gradi se mnogo veća hidroelektrana Jaruga II.

Foto: Krka National Park

Najviše zaslugom Nikole Tesle je upravo na prostoru Hrvatske sagrađena prva europska hidroelektrana. Puštena je u promet tri dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare. Ispod slapa Skradinskog buka je sagrađena turbina, dva generatora (42 Hz, 550 kW) i transformator koje je izradilo mađarsko poduzeće Ganz. Sagrađen je i 11,5 km dug dalekovod na drvenim stupovima do obližnjeg Šibenika, te je Šibenik bio prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu električnu struju za svoja postrojenja. Tri godine kasnije su počeli radovi na proširenju i modernizaciji hidroelektrane. Nova hidroelektrana HE Jaruga 2 je sagrađena 1903. i radi do danas, piše Šibenski portal.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.