1 min. čitanja

MUP napokon nabavlja helikoptere pogodne za traganje i spašavanje

MUP napokon nabavlja helikoptere pogodne za traganje i spašavanje
Foto: MUP/bellflight.com

Dva višenamjenska helikoptera će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je ovaj mjesec ugovor s američkom tvrtkom Bell Textron Inc., za nabavu dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje, priopćili su iz MUP-a.

Kažu da je na temelju postupka javne nabave MUP RH prvi u Europi nabavio prve Subaru Bell 412EPX, a vrijednost ugovora je gotovo 36,3 milijuna eura s PDV-om.

Helikopteri će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova. Riječ je o trenutačno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova.

Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama.

Sredstva za nabavu su, preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, osigurana kroz fondove Europske unije, na temelju Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu projekta “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite”.

Vrijednost projekta iznosi 273.294.117,65 kuna s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava, odnosno 232.300.000,00 kuna s PDV-om.

Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.