2 min. čitanja

Muljali s bespovratnim sredstvima za uzgoj tulipana u Istri

Muljali s bespovratnim sredstvima za uzgoj tulipana u Istri
Foto: Pixabay

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u suradnji s policijskim službenicima policijskih uprava istarske i varaždinske, a u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dovršili kriminalističko istraživanje nad 54- i 49-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Subvencijska prijevara i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
 
Sumnja se da je 54-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Istre, dogovorio protupravne aktivnosti s 49-godišnjim financijskim savjetnikom trgovačkog društva iz Zagreba, a sve radi ostvarivanja nepripadne imovinske koristi za trgovačko društvo iz Istre.
 
Naime, prvoosumnjičeni je od travnja 2020. do kraja 2022. godine u tri navrata aplicirao za ostvarivanje bespovratne potpore velikih razmjera na ukupan iznos od 368.551,55 eura, sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u omjeru od 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske u omjeru od 15%, u okviru natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok je drugoosumnjičeni potrebnu dokumentaciju za natječaje u okviru svoje nadležnosti izrađivao.
 
Kompletna dokumentacija je obuhvaćala ulaganja u opremanje objekta i podizanje nasada te je neistinito prikazivala da trgovačko društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti za odobrenje bespovratne potpore velikih razmjera i to tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru trgovačkog društva ima ekonomsku veličinu odnosno vrijednost potencijalnog prihoda koje bi to gospodarstvo moglo ostvariti na temelju svoje poljoprivredne proizvodnje u jednoj godini.
 
Znajući da trgovačko društvo ne ispunjava potrebne uvjete te, unatoč tome da se uopće ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom, službenim osobama je predočena lažna dokumentacija o uzgoju tulipana i njihovoj prodaji trgovačkom društvu iz Zagreba.
 
S obzirom na to da tulipani spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja te kao takvi imaju visoki koeficijent koji pomnožen s površinom poljoprivrednog zemljišta daje dostatnu ekonomsku veličinu, 54-godišnjak je na taj način ekonomsku veličinu umjetno podigao na razinu potrebnu za ispunjenje uvjeta prihvatljivosti natječaja za koje je bio zainteresiran.
 
Do dodjele traženog iznosa bespovratne potpore i posljedično njene isplate nije došlo jer je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prilikom administrativne obrade, utvrdila postojanje elemenata prijevare.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni dvojac je jučer, 29. veljače predan pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuću kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.