2 min. čitanja

MRDUJSKA REGATA Trijumf Maxi Jene MM na jubilarnoj 90. Mrduji – Festivalu jedrenja

MRDUJSKA REGATA Trijumf Maxi Jene MM na jubilarnoj 90. Mrduji – Festivalu jedrenja
Foto: Duje Klarić / CROPIX

SPLIT – Ukupno 4 sata i 38 sekundi trebalo je pobjedniku 90. izdanja tradicionalne Mrdujske regate krstaša, brodu “Maxi Jena MM” da projedrio zadanu od Splita pa oko otočića Mrduje i nazad u Split. Posada crnogorskog kluba Lahor iz Kotora, sa skiperom Milošem Radonjićem bila je najbrža u jedrenom vremenu ispred flote od 200 brodova koliko je zajedrilo na jubilarnoj regati.

– Fantastična je regata, savršeni ste domaćini i još uz sve to vrhunska konkurencija na regatnom polju – zadovoljan je novim trijumfom Miloš Radonjić kojem je pokal odmah nakon cilja uručio direktor regate Mario Stipinović ispred kluba organizatora JK Labuda.

Foto: JK Labud

– Odgovara nam malo vjetra, brod je brz, a imamo uigranu posadu od 25 ljudi. Pobjeda ovisi o kvaliteti broda, no prevagu uvijek na kraju donese znanje i iskustvo posade  – dodaje Miloš koji je imao najbolju taktiku jedrenja po slabom vjetru, prvo burinu a zatim maestralu.

Drugi su ciljnu liniju projedrili jedriličari na “Polet Furioso” Nikole Deškovića iz Labuda, 50 minuta kasnije, pa slijedi treća posada “Fatamorgane 2” Mate Arapova iz JK Mornara (4:47,45 sati jedrenja), te “Toto Travel Tutta Trieste” Maria Hrvoja iz JK Trogira, kojem se piše 5 sati i dvije minute jedrenja.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

No to su tek prolazi kroz cilj, u realnom vremenu, dok će pokali za najbrže biti uručeni i po grupama, ukupno njih 18 skupina sve po premjeru brodova. Naime, na Mrduji jedre sve klase, od onih najstarijih do brzih jurilica, ali i monotip brodova koji su imali premijeru regatu a to je klasa “Melges 24”.

–  Uz još jednu novost, nagradili smo pokalom i tri prva charter broda koji su dojedrili do Mrduje. Uručeni su im odmah na moru, kao bi mogli nastaviti svoju đitu – naglašava Žarko Deković predsjednik Labuda, zadovoljan i što je već tradicionalno start regate pucnjem iz regatnog pištolja sa broda Lučke kapetanije “Pojišan” dao splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uz još dva visoka uzvanika – Željka Jovanovića, izaslanika Republike Hrvatske Zorana  Milanovića, pokrovitelja najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, te danskog veleposlanika u Hrvatskoj Olea Fruisa Madsena.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Oni su floti dali start, no odmah se na početku vidjela razlika između laganih, modernih jedrilica i onih starih, “teških” brodova. Što nikome nije na kraju ni bitno!

Bez obzira na rezultate najvažnije je jedriti na Mrdujskoj regati, tom omiljenom te popularnom Festivalu jedrenja….

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.