>
  2 min. čitanja

Morske životinje stare 600 milijuna godina prehranjuju samohrane majke iz Zanzibara

Morske životinje stare 600 milijuna godina prehranjuju samohrane majke iz Zanzibara
Foto:Instagram/Marine Cultures

ZANZIBAR - Samohrane majke u Zanzibaru prosječno zarađuju manje od 20 eura mjesečno s čime je apsolutno nemoguće prehraniti djecu. Srećom, neke su pronašle unosniji posao kojim usput čuvaju u okoliš.

Izgleda da još uvijek postoji netko otporan na klimatske promjene. Morske spužve koje žive u Indijskom oceanu nemaju ništa protiv toplijih uvjeta i postale su pravi pravcati spas za Zanzibarsku ekonomiju. I to ne samo ekonomiju nego i na tisuće zanzibarskih žena. Danas oko 20 tisuća njih svakodnevno radi na morskim farmama gdje se brinu o spužvama koje za sad drže dobru cijenu, obogaćuju okoliš i prehranjuju njihove obitelji.

Cijela se aktivnost odvija u toplim plićacima Indijskog oceana gdje se farme nalaze, a nježna i predana briga ovih vodenih afričkih farmerica osigurava im i veću jednakost te bolji i pravedniji društveni položaj, piše BBC.

Ne samo što su ove morske spužve otporne na klimatske promjene već se protiv njih aktivno i bore. Konkretno, ostatci njihovog kostura raspadaju se u mikroskopske dijelove koji pomažu kontrolirati karbonski otisak i  "efekt staklenika". Samim time ove divne spužve sprječavaju daljnje zagrijavanje mora i oceana. Koliko samo koristi od jedne od najstarijih, ako ne i najstarije, životinje na svijetu. Da . životinja koje se ponašaju i reproduciraju poput biljaka.

Foto:Pexels

Diljem svijeta postoji preko 15 tisuća vrsti morski spužvi koje stvaraju masne i amino kiseline i njima hrane druge morske organizme te vrijedno filtriraju i čiste more. U jednom običnom danu morske spužva će tako filtrirati 24 tisuće litara vode smanjujući time onečišćenje mora.

I da se vratimo na priču s početka, ženama su diljem Zanzibara osigurale dostojan život. S plaće niže od 20 eura mjesečno farmerice morskih spužvi sada su se "podigle" na pet puta više iznose što za ondašnje prilike znači dovoljno novca za prehraniti svoju obitelj.

Nisu sve morske spužve iste, i nekima klimatske promjene i zagrijavanje mora smetaju više no drugima, no sve su borci za dobrobit okoliša. Što se tiče ovih s obala Zanzibara možemo slobodno reći kako su samohranim majkama osigurale krov nad glavom, a budemo li dovoljno pametni da shvatimo njihovu 600 milijuna godina dugačku mudrost, možda krov nad glavama osiguraju i svima nama ostalima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.