2 min. čitanja

MORSKE SKLADBE Znanstvenici uz satelitske podatke ustanovili kako zvuči boja oceana

MORSKE SKLADBE Znanstvenici uz satelitske podatke ustanovili kako zvuči boja oceana
Foto: NASA/Goddard Space Flight Center Ocean Color/NOAA-20/NASA-NOAA Suomi NPP

Iz NASA-e ističu kako je ovo tek početak njihovog projekta uglazbljivanja podataka iz fotografija oceana pa se možemo nadati još nekim zanimljivim i nadasve umirujućim “skladbama”.

Ljeto je vrijeme kad većina razmišlja o godišnjem odmoru i odlasku na more. Zvuk valova nešto je što će većinu opustiti i natjerati da zaborave na svakodnevne brige, prenosi Zimo.

No, znate li kako zvuče sve boje oceana? Upravo su znanstvenici iz NASA-inog svemirskog letačkog centra Goddard razvili program koji analizira boju oceana, snimljenu satelitima i pretvara ju u glazbu. Konačni rezultat je nevjerojatno umirujuća glazba koju možete slušati bilo kad i bilo gdje i uživati u fotografijama koje pokazuju svu raskoš Zemljinih vodenih površina.

– Željeli smo ispričati priču kojom ćemo pokazati poštovanje prema oceanima kroz ovo audio-vizualno iskustvo. Koristimo glazbu jer je ona dinamična i povezuje nas, bez obzira na naše podrijetlo istaknuo je jedan od autora programa i znanstvenik u Goddardu, Ryan Vandermeulen.

Vandermeulen je tako osmislio nekoliko “postaja” kroz koje vodi slušatelje na ovom zanimljivom putu po svjetskim oceanima.

Prva je postaja Rio de la Plata, za koju ističe da ga je iznenadila svojom kompleksnošću i “ludim vrtlozima” u zaljevu. Analizom fotografija otkrio je kompleksan sustav koji, prevedeno u glazbu, stvara prirodnu “paletu boja” za slušanje.

Potom je bacio pogled na Beringovo more, gdje mu je u pomoć priskočio njegov brat i programer, Jon Vandermeulen. Upravo je Jon stvorio programsko sučelje koje je prevelo podatke u glazbene note, a potom te note povezao s tonovima.

– Radi se o prilično jednostavnom glazbenom iskustvu. Tri jednostavna instrumenta koja sviraju i prate plavu, zelenu i crvenu boju. Možete čuti kad se jedan penje, a drugi spušta. Zaista možete čuti harmonijeistaknuo je Jon.

Braća su se potom uhvatila u koštac s Koraljnim morem. Stvorili su melodiju koja se temelji na godinu dana podataka sa satelita Aqua-MODIS, a konačni je rezultat glazba koja prati 48 fotografija koje prikazuju sva četiri godišnja doba u Australiji.

I na kraju, Indijski ocean uz obalu Australije.

Izgleda poput mlijeka koje je netko ubacio u kavu, opisao je Jon i dodao kako su za ovu “skladbu” koristili satelitske podatke prikupljene tijekom 31 dana te ih kombinirali s valnim duljinama svjetlosti koja se odražava na oceanskoj površini.

Stvarno je nešto posebno, rekao je Jon i posljednju “skladbu” opisao kao melodiju inspiriranu valcerom.

Iz NASA-e ističu kako je ovo tek početak njihovog projekta uglazbljivanja podataka iz fotografija oceana pa se možemo nadati još nekim zanimljivim i nadasve umirujućim “skladbama”.

A za sve one koji ne mogu toliko čekati, braća su napravila Spektune, internetskog skladatelja u koji svatko može učitati podatke i napraviti svoju skladbu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.