2 min. čitanja

Morske kornjače pomažu znanstvenicima u detekciji tropskih ciklona

Morske kornjače pomažu znanstvenicima u detekciji tropskih ciklona
Foto: Pixabay/Ilustracija

U sklopu projekta STORM (Sea Turtles for Ocean Research and Monitoring) satelitski transmiteri sa sondama za temperaturu i dubinu postavljeni su na mnoštvo rehabilitiranih morskih kornjača, a sve kako bi prikupljeni podaci pomogli znanstvenicima u detekciji nastanka tropskih ciklona od jugozapadnog Indijskog oceana sve do Australije.

Morske kornjače su idealne za prikupljanje ovakvih podataka jer bez poteškoća mogu nositi transmiter težine 250 grama, a prelaze i tisuće kilometara da bi se na kraju vratile na plažu na kojoj su se izlegle, što znanstvenicima omogućuje da budu dovoljno blizu kako bi prikupili sve podatke s transmitera. Isto tako, morske kornjače većinu svog vremena provode na dubinama od 25-200 metara, što su idealne pozicije za prikupljanje podataka vezanih uz nastanak ciklona.

Foto: Pixabay

Znanstvenici posljednjih nekoliko desetljeća koriste označene morske životinje za prikupljanje podataka o oceanima i klimatskim promjenama. Tako primjerice u Južnom oceanu, na području Antarktike većinu osnovnih podataka o temperaturi i salinitetu oceana prikupili su morski slonovi na koje su postavljene sonde, piše Smithsonian magazine.

Morske kornjače izvrsni su “suradnici” na ovim istraživanjima jer većinu vremena provode na dubinama od 25 do 200 metara, odakle ujedno dolazi energija koja stvara tropski ciklon.

Označene kornjače mogle bi pomoći znanstvenicima i u proučavanju klimatskih promjena budući da u potrazi za hranom dosta vremena provode u ogromnim oceanskim vrtlozima gdje znanstvenici mogu prikupiti vrijedne podatke.

Foto: Pixabay

Projekt STORM započeo je u siječnju 2019. godine kada je iz rezervata za morske kornjače na francuskom otoku Reunion, udaljenom 950 kilometara istočno od Madagaskara, u more pušteno 15 morskih kornjača nakon rehabilitacije. Prva kornjača koja je krenula u “znanstvenu avanturu” bila je Ilona, čiji je senzor 20 do 50 puta dnevno slao podatke koji su znanstvenicima pomogli u detekciji tropskih ciklona u nastajanju.

Nažalost, Ilonin angažman nije dugo trajao. Pri povratku na matični Madagaskar njezin signal je naglo nestao. Pokrrenuta je potraga za Ilonom, no pronađen je samo transmiter priljepljen za njezin prazni oklop. Ilona je, nažalost, uhvaćena i pojedena. No podaci koje je slala u periodu od tri tjedna puno su otkrili o stvaranju tropskih ciklona.

Zahvaljujući Iloni, projekt STORM prihvatile su i druge znanstvene institucije i udruženja, među kojima i Francuski nacionalni centar za svemirska istraživanja.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.