2 min. čitanja

MORSKA PISMENOST Institut za oceanografiju istražio koliko se u našim školama uči o moru

MORSKA PISMENOST Institut za oceanografiju istražio koliko se u našim školama uči o moru
Foto: IZOR

Hrvatska se ističe kao europska zemlja s najvećim udjelom mora u ukupnoj površini, no koliko su morske teme zastupljene u našem osnovnoškolskom obrazovanju?

Znanstvenica Instituta za oceanografiju iz Splita, inače jako aktivna u podizanju oceanske pismenosti među školarcima, dr. sc. Darija Ezgeta Balić, otišla je korak dalje i u želji da sazna koliko se u školama uči o moru pregledala je preko 50 udžbenika osnovnih škola u potrazi za principima i konceptima oceanske pismenosti u formalnom obrazovanju.

Rezultate analize udžbenika objavila je u svom znanstvenom radu kojeg možete pogledati OVDJE.

Oceanska pismenost je koncept koji se razvio prije nešto manje od dva desetljeća kada je prepoznat nedostatak predmeta koji se bave izučavanjem oceana u formalnom obrazovanju. Tada je skupina američkih znanstvenika i obrazovnih stručnjaka započela suradnju s ciljem poticanja uključivanja morskih tema u nacionalne i državne standarde formalnog obrazovanja.

Iako je cjelokupni koncept znanja o moru složen i zasniva se na 7 osnovnih principa te desecima temeljnih koncepata, najkraće se može definirati kao "razumijevanje utjecaja oceana na čovjeka i čovjeka na ocean".

Danas se koncept oceanske pismenosti proširio na globalnoj razini te se smatra ključnim za ostvarivanje ciljeva definiranih kroz Desetljeće znanosti o oceanima i UN-ove ciljeve održivog razvoja.

- Smatramo da je jako bitno povećati oceansku pismenost kod mlađih generacija jer na taj način mogu bolje razumjeti more i biti sposobni donositi kvalitetnije odluke vezane za gospodarenje i njegovu zaštitu. Upravo ovaj znanstveni rad naglašava nedostatke u uključivanju tema znanosti o oceanima u formalno obrazovanje, kao i potrebu za većom suradnjom znanstvenika, obrazovnih stručnjaka i kreatora politika - poručuju iz Instituta za oceanografiju u Splitu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.