3 min. čitanja

MOREmo brinuti o MORU! - U dva dana sakupljeno više od 3 tone otpada

MOREmo brinuti o MORU! - U dva dana sakupljeno više od 3 tone otpada
Foto: Grad Labin

LABIN - Prošlog tjedna započelo se s aktivnostima čišćenja plaža, u sklopu EU projekta kojeg provodi Grad Labin „MOREmo brinuti o MORU!“. Ovim projektom se nastavlja dobra praksa Grada u zaštiti okoliša.

Nakon što je u svibnju odrađena prva u nizu akcija čišćenja podmorja u rabačkom akvatoriju, ovih se dana krenulo i s čišćenjem plaža. U sklopu poziva za jednostavnu nabavu, izabrani izvođač komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o. krenuo je s čišćenjem plaže Prižinja u Rapcu te uvale Remac.

Iako su ovakve akcije hvalevrijedne, boli spoznaja da smo kao društvo zakazali kada je briga prema okolišu u kojem živimo u pitanju, pogotovo kada vidimo koliko je otpada sveukupno sakupljeno u svega dva dana: na lokaciji plaže Prižinja tako je skupljeno 2400 kilograma raznog otpada, a u uvali Remac 1040 kilograma.

U sklopu ovog projekta predstoje još 2 aktivnosti čišćenja plaža, koje će se održati ovaj tjedan ovisno o vremenskim prilikama te 4 akcije čišćenja podmorja tijekom ljetnih mjeseci. Osim toga, a sve u cilju osvještavanja cjelokupne zajednice o potrebi brige prema okolišu, projektom se educiraju i najmlađi; labinski osnovnoškolci posjetili su tako pulski Aquarium, a srednjoškolce očekuje posjet rovinjskom Centru za istraživanje mora.

Djeca uče o morskom mikrosvijetu, beskralježnjacima, ribi te o podvodnom dronu
Udruga Morski obrazovni centar Pula (MOC Pula) u suradnji s Aquariumom Pula, održala je 4. po redu javni događaj na temu važnosti „Natura 2000“ područja u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ Događaj je održan na Vižuli, a prisustvovali s…

Nažalost, dugogodišnje ljudsko djelovanje ostavilo je loš otisak na okoliš, zato su ovakvi projekti nužni, kako bi se zaštitila prostranstva, koja su, osim što su dom tisućama biljaka i životinja, utočište i ljudima, a da bi ostala takva trebaju se čuvati.

Vrijednost projekta iznosi 44.438,25 Eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a provodi se u okviru LAGUR Natječaja Mjera 4.2.1. „Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama te zaštitu obalnih područja" LAGUR-a Alba, navode iz Grada Labina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.