2 min. čitanja

Mladi vinari, obrazovani u inozemstvu, vraćaju se na rodni Vis i nastavljaju obiteljsku tradiciju

Mladi vinari, obrazovani u inozemstvu, vraćaju se na rodni Vis i nastavljaju obiteljsku tradiciju
Foto: HRT/HTV

Mladi, obrazovani vinari, nakon što su znanje stjecali u inozemstvu, vraćaju na rodni Vis i nastavljaju obiteljsku tradiciju.

Braća Antonio i Frane Ivčević iz Komiže zaljubljeni su u svoje loze od djetinjstva, vugavu, rukatac, palagružonu, plavac i tribidrag. One im svake godine daju i do četiri tisuće butelja vina.

- Uvijek smo se divili ocu. On je puno radio u polju i to nas je inspiriralo da nastavimo s tim. Tu smo na njegovom vinogradu koji je posadio 1999., ja se još nisam ni rodio. To je naš stari nasad vugave i jako se ponosimo njime - rekao je Frane Ivčević za Plodove zemlje.

Znanje s američkih vinorodnih dolina

Antonio Ivčević, stariji brat, diplomirani je inženjer agronomije. Od malena je znao što želi i bio odlučan u namjeri da nastavi djelo svog oca, koji je autohtonu palagružonu spasio od izumiranja. Antonio je bio stipendist poznatog vinara Miljenka Grgića u kalifornijskoj Napa dolini.

- On daje najboljim studentima završne godine vinarstva i vinogradarstva stipendiju i priliku da tri mjeseca rade kod njega, uče od njegovih zaposlenika i vide kako to izgleda u novom svijetu vinogradarstva i vinarstva - kazao je Antonio.

Te je godine dvoje od troje Grgićevih stipendista bilo upravo s Visa. Drugi Višanin bio je Jure Atlija, koji se nakon fakulteta također odlučio vratiti kući.

- Od nonota sam naslijedio dva hektara vinograda. Bili su to stari vinogradi, nije bilo plantažne sadnje, bilo je puno ručnog rada. S vremenom smo izvadili dio tih vinograda, posadili nove, plantažne, i uzeli nešto vinograda u najam od ljudi koji ih više nisu mogli obrađivati - rekao je Jure Atlija.

Obiteljski ponos i podrška

Braća Ivčević u posljednje su tri godine posadila na tisuće trsova, otvorili su vinoteku i spojili vinarstvo s turizmom. Njihov otac Ante ne krije ponos.

- Ne može biti bolji osjećaj. Cijeli život nešto radite i onda to prepustite djeci koja imaju znanje i žele nastaviti. To je super. Sad samo trebaju nastaviti ono što smo započeli – sačuvati autohtone sorte - kazao je.

Frane je istaknuo kako im je vugava najznačajnija viška sorta, ali uz nju sade i rukatac te palagružonu. Žele povećati broj nasada palagružone, trenutno imaju samo jedan.

Novi pogoni i ambiciozni planovi

Na Jurinom polju nalazi se moderna vinarija, a ključnu potporu dobio je od oca Mladena.

- Kad sam vidio koliko voli vinograde i da želi studirati agronomiju, znao sam da mu moram pomoći. Pripremio sam sve da se ima kamo vratiti - rekao je Mladen Atlija za Plodove zemlje.

Jure je objasnio da trenutno proizvodi između 15 i 20 tisuća litara vina godišnje. Većinom od vlastitog grožđa, a nešto i kupi, sve s otoka Visa. Dosegao je željeni obujam proizvodnje i cilj mu je sada - podizati kvalitetu.

Antonio, Frane i Jure – 25, 23 i 26 godina – pokazali su ozbiljnost, odgovornost i spremnost na veliki rad i rizik. Oduševljava njihova posvećenost zemlji i tradiciji, ali i hrabrost kojom osmišljavaju nove pristupe u vinogradarstvu. Njihova ljubav prema Visu i vinovoj lozi – nadahnjuje.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.