2 min. čitanja

Mladi Šibenčanin izradio legendarni Tijat od lego kockica

Mladi Šibenčanin izradio legendarni Tijat od lego kockica
Foto: HPMS

ŠIBENIK/SPLIT – U postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split stigla je maketa broda sagrađenog u Splitu 1955. godine. To samo po sebi i ne bi bila osobita vijest s obzirom da muzejska zbirka maketa broji preko 200 eksponata, ali je materijal ono što ovu maketu čini posebnom.

U dužini od gotovo 1 metra, maketu legendarnog broda „Tijat“ izradio je 28-godišnji Domagoj Trlaja iz Šibenika i to od najomiljenijih komadića plastike na svijetu: LEGO kocaka. Ovo pravo malo remek djelo dugo 95 cm, široko 17.5 cm, izrađeno je u mjerilu 1:40 od oko 9200 dijelova.  Domagoj je član kluba “KOCKICE” koji okuplja ljubitelje Lego kockica.

Foto: HPMS

Zašto baš „Tijat“, zašto baš Lego kockice upitali smo Domagoja?

– Lego kockice iz razloga što sam oduvijek se igrao sa njima, od malena uvijek mi je bilo zanimljivo rastaviti neki lego set koji bi dobio i složiti nešto iz svoje glave, naravno to je prestalo u tinejdžerskim danima – kazuje nam Trlaja.

–  Onda sam prije par godina slučajno na internetu vidio da postoji klub “KOCKICE” i tako malo po malo doznavao sam različite stvari vezane za lego zajednicu točnijeg naziva “AFOL – Adult Fan of Lego”.

Foto: HPMS

I kada sam odlučio da želim raditi maketu broda od kockica izabrao sam kao logični izbor za prvu maketu upravo starog dobrog „Tijata“ kojim sam kao i brojni Šibenčani plovio do obližnjih otoka.

I tada je počelo pronalaženje nacrta broda, nakon toga je išla digitalna izrada na računalu i narudžba kockica, a potom slaganje i spajanje naposlijetku ukupno dvije godine posla. Nakon što je neko vrijeme stajala kod mene odlučio sam kako bi bilo lijepo omogućiti da je vidi šira publika. U dogovoru s Ljubomirom Radićem, ravnateljem Hrvatskog pomorskog muzeja Split to smo sada i realizirali – pojašnjava Domagoj.

Foto: HPMS

– Maketa je stigla u pravo vrijeme, kada djeca i učenici često dolaze u muzej sudjelovati u aktivnostima vezanima za blagdan sv. Nikole i nadolazeće adventske radionice. Sigurno će izazvati mnogo interesa i pažnje. Muzej planira i daljnje aktivnosti vezane uz ovu nesvakidašnju prinovu u fundusu, a kako bi inspirirali publiku svih uzrasta na kreativnost, traženje novih vrsta doživaljaja svega vezanog uz more i pomorstvo – kazao je ravnatelj muzeja, Ljubomir Radić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod “Tijat” u prijedlogu za kulturno dobro RH: “Bilo bi dobro da bude Brod muzej”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.