3 min. čitanja

Mlade Čehe samo sekunde dijelile od tragedije

Mlade Čehe samo sekunde dijelile od tragedije
Foto: Pexels / Ilustracija

Koliko more može biti opasno pokazalo se prije koji dan. Prava drama odvijala se na moru kada je nestalo troje mladih Čeha na SUP daskama. Mirno nedjeljno poslijepodne pretvorilo se u noćnu potragu za troje 14-godišnjaka koje je bura u jačanju odnijela daleko od Lokve Rogoznice. Policija, HGSS i lučka kapetanija su iza 22 sata dobili dojavu da djece nema, a svi su se odmah digli na noge. Srećom, sve je brzo završilo, troje mladih brzo je pronađeno i s njima je sve bilo u redu.

No, dok se tragalo za djecom, jedan je član HGSS-a završio u splitskoj bolnici s teškim ozljedama. Naime, mladi je pripadnik gorskih spašavatelja krenuo put Omiša s ciljem da se pridruži kolegama, ali je putem doživio prometnu nesreću. Hitno je prevezen u KBC Split.

- Po dojavi za akciju on se uputio motorom, ne autom, kako bi što brže došao, s obzirom na ove gužve. Imali smo brod u Omišu odakle smo isplovili za Brač odnosno prema Braču. Jedan neoprezni vozač mu je oduzeo prednost, srušio ga i on je zadobio teže tjelesne ozljede, nalazi se u KBC-u Split. Koristim ovu priliku da zahvalim liječnicima i osoblju u KBC Split na velikoj brizi i ukazanoj pomoći. Operacija vraćanja kuka je trajala tri sata. To nije bila klasična operacija, nego su mu liječnici pod punom anestezijom vraćali kuk na svoje mjesto. Hvala im jer je izbjegnuta teška operacija, dugotrajno liječenje i doživotna invalidnost. Druga ozljeda mu je na skočnom zglobu - kazao je za Dalmaciju danas Darko Gavrić Čerčo, pročelnik splitskog HGSS-a.

- Ako sve bude u redu, on bi uskoro trebao ići na rehabilitaciju, a koliko će ona trajati mi u ovom momentu ne znamo. Svi skupa mu želimo brz oporavak i da se što prije vrati u naše redove - kazao je Čerčo te pojasnio da se radi o HGSS-ovom voditelju ispostave u Omišu Tomislavu Dvoračeku.

Opreza nikada dovoljno.

- Uvijek se može dogoditi tragedija, čovjek mora biti oprezan. Mi ne možemo pomoći drugome ako najprije ne mislimo i nismo sigurni za svoju vlastitu sigurnost - kazao nam je sugovornik.

- Dojavu smo dobili u deset i nešto, relativno kasno. Moram reći da je to bila odlična akcija, koordinirana, sa više strana. Učestvovali su i temeljna policija i Lučka kapetanija i MSG i mi i vatrogasci iz Omiša. Mi smo imali spremne ljude i na Braču, bili smo spremni za pretraživanje i kopna i mora. Oni su mogli u svakom momentu negdje doplutati, iskrcati se na kopno. Ono što je bilo zabrinjavajuće za nas je informacija da dvoje imaju, a jedan nema zaštitni prsluk. Jednoga smo našli u moru, a drugo dvoje na obali - objašnjava Čerčo.

- Nisu imali nekih ozljeda, premda smo ih uputili na liječnički pregled nakon kojeg su vraćeni roditeljima na skrb. Sve je to dobro završilo, sve službe su odradile genijalan posao. Zadnjih dana imamo dosta zajedničkih vježbi, ja vjerujem da je i to rezultat toga. Koordinira se zajedno, Centar 112 je nešto što je olakšalo svim žurnim službama djelovanje na terenu. Zna se točno tko šta radi, koordinira se, sve štima odlično, redovno vježbamo i iz dana u dan je to sve bolje i bolje. Hrvatska je jedna sigurna turistička destinacija, mi kao GSS već godinama radimo na tome. Počeli smo na tome raditi prije 30-ak godina, da ljudi kad dođu u našu predivnu zemlju, da prepoznaju da je to prava turistička destinacija, da se tu osjećaju sigurno, bilo da su na moru, na planini, u središtu grada, na neurbanom području, mislim da smo to doveli na neki level i da će u narednim godinama biti još bolje. Sad smo u situaciji da u svakom nacionalnim parku HGSS ima dežurstvo, radimo sa Ministarstvom gospodarstva na unaprjeđenju toga, imamo neke dogovore, a vjerojatno ćemo potpisati i ugovore kojima ćemo se trajno pozicionirati u sva zaštićena područja RH što bi bilo u interesu svih građana i posjetitelja - zaključio je Darko Gavrić Čerčo.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPAŠENO TROJE DJECE S PUČINE Isplovili na daskama kod Lokve Rogoznice, pronađeni kod Brača! | | Morski HR
Sinoć, 17. srpnja 2022. godine, oko 22 sata Policijska postaja Omiš zaprimila je informaciju kako se s područja Lokve Rogoznice troje djece, stranih državljana, u dobi od 15 i 14
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.