2 min. čitanja

Mještani Šipana nezadovoljni plovidbenim redom Jadrolinijina broda Novalja

Mještani Šipana nezadovoljni plovidbenim redom Jadrolinijina broda Novalja
Foto: Youtube / Screenshot

Otočani su nezadovoljni katamaranom Novalja, a iskusni kapetan tvrdi da nije problem samo u brodu. Iz nacionalnog brodara potvrdili su da ovaj katamaran uskoro napušta liniju za Elafite.

Nakon najave mirnog prosvjeda mještana Šipana koji su nezadovoljni plovidbenim redom Jadrolinijina broda Novalja, oglasili su se iz nacionalnog brodara i potvrdili da ovaj katamaran uskoro napušta liniju za Elafite.

Jadrolinija svakodnevno održava koordinacije s lokalnim zajednicama, a za sve nedavne promjene na liniji za Elafite održan je sastanak s predstavnicima Grada Dubrovnika, lokalnih otočnih zajednica i Agencijom za obalni linijski pomorski promet, navode.

Tako je na zahtjev lokalne zajednice dogovoreno uvođenje brzog plovila umjesto klasičnog broda. Dodatno, dogovoreno je da se radi uvođenja brzog plovila na brodsku liniju Dubrovnik – Koločep – Lopud - Suđurađ, trajektna linija Dubrovnik – Koločep – Lopud - Suđurađ mijenja na način da trajekt svakodnevno održava dvije polazno povratne linije, nedjeljom jednu, s pristajanjima na sve elafitske otoke.

- Ovime je svakodnevno osigurana veza otoka i kopna, ali i opskrba otoka, u slučaju da katamaran nije u mogućnosti održati liniju. Krajem svibnja na liniju za vraća brod Dora, kao i prošlu sezonu  s još većim kapacitetom putnika. Može ih povesti 350 u odnosu na Novalju sa 316 putnika – priopćili su iz Jadrolinije.

Tragom negodovanja otočana koji su primijetili da Novalja, iako je svibanj, ‘više ne vozi, nego što vozi‘, pa su se zapitali kako bi plovila tek za zimskih nevremena, Jadrolinija je otkrila i tehničke karakteristike plovila.

Navode da je katamaran Novalja aluminijski katamaran i konstrukcijski se razlikuje od klasičnog broda. Brza plovila su zbog lagane konstrukcije osjetljivija na bočne udare vjetra, a luka Suđurađ je izložena takvim vjetrovima koji su dosta neuobičajeni za ovo doba godine, ali ipak prisutni posljednjih tjedan dana.

Katamaran ne može sigurno noćiti na Šipanu pa se vraća u Dubrovnik na siguran noćni vez. Na otoku se također nalazi i Šipanska Luka koja je u boljem položaju u odnosu na vjetrove iz južnih smjerova međutim riva je prekratka, navode iz nacionalnog brodara.

Dodali su kako se Šipancima omiljena Postira nalazi u remontu i u planu je njen povratak nakon ljetne sezone jer se radi o brodu s većim gazom koji bez problema može ploviti tijekom zimskih mjeseci, prenosi Dubrovački vjesnik.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.