1 min. čitanja

Misteriozni pomor dagnji u Novigradskom moru - Uzgajivači ne pamte ovakvu katastrofu

Misteriozni pomor dagnji u Novigradskom moru - Uzgajivači ne pamte ovakvu katastrofu
Foto: HTV/Screenshot

Pomor nadaleko poznatih dagnji u Novigradskom moru, za sad je 'misteriozan.' Šteta je potpuna. Uzgajivači sumnjaju da je dagnjama, kao i periskama presudio parazit.

Već dvanaest godina Šime Maruna uzgaja dagnje u Novigradskom moru. Ovakvu katastrofu ne pamti. Prve slučajeve uginuća primijetili su početkom rujna.

- Za cirka nekakvih mjesec i po dana to je već bilo pedeset posto štete. Dagnja je bila iscrpljena, nikakva, došle su prve kiše, ja sam moje uzgajalište i spustio na dubinu ali ništa to nije pomoglo - priča vlasnik uzgajališta u Maslenici Šime Maruna.

Uginule su gotovo sve školjke. Isto se dogodilo i obitelji Karamarko koja dagnje uzgaja u Kruševu.

- Ista je stvar kod mene. Totalna šteta, kapacitet pedeset tona uzgoj - poručio je otac vlasnika uzgajališta Šime Karamarka, Joso Karamarko.

Tako je, kažu, u svih sedam uzgajališta u Novigradskom moru.

- Nema oporavka kad je uništeno ovako. Nema tu oporavka nikakvog - dodao je.

Pretragom uzoraka na Veterinarskom institutu u Zagrebu pronađen je parazit

Iako nije isti, po svojim karakteristikama podsjeća na onoga koji je problem napravio s periskama. Sve još mora potvrditi Europski referentni laboratorij.

- Radilo bi se prvi put o nalazu tog parazita na dagnjama u Jadranu. I potvrda tog parazita ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta koji su se produžili i sada - naglasio je voditelj laboratorija Dražen Oraić, Hrvatski veterinarski institut.

Uzgajivači očekuju podršku mjerodavnih institucija.

- Obraćali smo se na sve adrese, do dana današnjeg nitko se nije obratio nama. Povratnu informaciju nemamo nikakvu. Ni sa savjetom, a kamoli s nekom financijskom podrškom ili bilo čim drugim - istaknuo je Šime Maruna.

U Ministarstvu poljoprivrede čekaju potvrdu iz Europskog laboratorija. Tek nakon što utvrde o čemu je zapravo riječ, može se početi izrađivati znanstvena studija i tražiti eventualna potpora za ovu štetu.

No, ako je parazit doista uzrok problema, u Veterinarskom institutu kažu da mjere za liječenje ne postoje, a postupak oporavka nasada dugotrajan je i upitan, prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.