2 min. čitanja

Minobacačke mine iz Drugog svjetskog rata pronađene kod Malog Lošinja i Grobnika

Minobacačke mine iz Drugog svjetskog rata pronađene kod Malog Lošinja i Grobnika
Foto: MUP / Facebook

Od početka mjeseca studenoga policija je od građana u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“ preuzela oružje, minsko-eksplozivna sredstava i druge potencijalno opasne predmete. Tako su građani s područja Crikvenice, Gorkog kotara, Krka, Malog Lošinja, Opatije i Rijeke policiji dragovoljno predali dvije puške od kojih je jedna automatska, zatim pištolj marke Star, dvije ručne bombe, kao i 11 baklji, šest signalnih raketa i signalni uređaj te 414 komada različitog streljiva.

Osim navedenog, jučer je u šumskom području Grobnika pronađena minobacačka mina, zaostala iz II. svjetskog rata, koju su preuzeli djelatnici  Protueksplozijskog odjela ove Policijske uprave te ju uništili na mjestu pronalaska. Ista vrsta minobacačke mine pronađena je prethodnih dana i na području Malog Lošinja, dok je ručna bomba, tzv. breda, zaostala iz II. svjetskog rata pronađena na području Ravne Gore. Oba eksplozivna sredstva su policijski službenici kao prethodno spomenuto uništili na mjestu pronalaska uz pridržavanje propisanih zaštitnih  mjera.

Policija zahvaljuje građanima koji su dojavili pronalazak te drugima što su se pridružili Akciji i svoj dom učinili sigurnim.

– Pozivamo i dalje sve one koji još uvijek čuvaju nelegalno oružje, streljivo, minsko-eksplozivna sredstva i druge opasne predmete da ih predaju policiji bez straha od sankcija jer dragovoljnom predajom ne podliježu prekršajnoj niti kaznenoj sankciji.

Molimo k tome građane da spomenute predmete ne odlažu na mjestima dostupnim drugim osobama u prirodi (parkovi, šume, rijeke, more), kod odlagališta otpada, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Iz istog razloga upozoravamo građane da ih ne donose sami u policiju već da se jave u najbližu policijsku postaju ili na broj 192. Na poziv građana po sve opasne predmete doći će policijski službenici u civilnoj odjeći i sa službenim vozilom bez policijskih oznaka te ih preuzeti na siguran način – poručuju iz MUP-a.

Detaljne informacije o dragovoljnoj predaji oružja i provedbi Akcije mogu se dobiti i na besplatan broj telefona 0800 8892.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.