2 min. čitanja

Ministarstvo turizma i sporta predstavilo „Eko-edukacijsku stazu – podmorje NP KORNATA“

Ministarstvo turizma i sporta predstavilo „Eko-edukacijsku stazu – podmorje NP KORNATA“
Foto: Boris Kačan

Ministarstvo turizma i sporta danas je na otoku Murteru organiziralo predstavljanje nove aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati – „Eko-edukacijska staza – podmorje NP KORNATA“, koji je ujedno i pilot područje projekta INHERIT koji se financira u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa u trajanju od 1.veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine, s ciljem razvoja održivog turizma.

S obzirom da je pilot područje projekta INHERIT, Nacionalni park KORNATI, čije je područje je najvećim dijelom zauzima morsku površinu, kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na ovaj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja.

Foto: Boris Kačan

Osim toga, cilj je ovog projekta je i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti, koja nije samo sportska aktivnost nego je puno više od toga, te povećanja svijesti javnosti i turista o važnosti očuvanja bioraznolikosti, flora i faune podmorja.

Sveukupno je Ministarstvo turizma i sporta za projekt INHERIT osiguralo preko 2,5 milijuna kuna, dok ukupna sredstva namijenjena  projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Boris Kačan

– Održivi turizam okosnica je turizma budućnosti. Naša prirodna i kulturna baština bogatstvo su koje moramo očuvati. Upravo stoga kroz projekt Eko-edukacijske staze u podmoriju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste.

Ronjenje, koje jest visoko vrijedna turistička aktivnost, privlači turiste s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje koji istražuju podvodnu baštinu.

Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavljaja važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine istaknula jeministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom predstavljanja aktivnosti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.