1 min. čitanja

Ministarstvo satelitom nadzire poljoprivredne površine - ako su obrađene evo avansa!

Ministarstvo satelitom nadzire poljoprivredne površine -  ako su obrađene evo avansa!
Foto:Pexels

Avans bi htjeli svi, no dobit će ga samo oni koji ga zaista i zaslužuju, a Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje informacije o vrijednima i marljivim dobivaju iz zraka.

Iz Ministarstva poljoprivrede građanima poručuju da se malo strpe jer je utvrđivanje poljoprivrednih aktivnosti još u tijeku. Završeno će biti do 15. prosinca, a za parcele za koje je u međuvremenu utvrđena poljoprivredna aktivnost, novac bi trebao stići i prije, ovisno o dinamici provođenja stručne provjere.

Administrativne kontrole još uvijek se provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje. Ako ste bili marljivi straha nema jer više od 70 djelatnika Agencije za plaćanja provjerava jesu li parcele obrađene i čim to utvrdi one prelaze "u zeleno", tj. ostvaruju uvjete za dobivanje avansa. Ako je potrebno, djelatnik Agencije kontaktira poljoprivrednika i traži dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti kao što su npr. geotagirane fotografije.

Stoga ako svoju parcelu obrađujete barem djelomično marljivo kao što svoj posao ove godine rade u Agenciji za plaćanje onda ne biste trebali imati problema. Oni su se naime pohvalili kako su u 2023. postupak satelitskog nadzora proširili na svih 107 tisuća poljoprivrednika koji se nadaju novčanim potporama.

I za kraj još jedna važna informacija. Ako ste stvarno i bili vrijedni poput državnih službenika, a oni utvrde kako ipak niste bili dovoljno vrijedni pa vam parcela završi " u crvenom", imate pravo na prigovor nakon kojem će se provesti ponovna provjera, tj. supervizija.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.